Ušećereni bademi

Ušećerene bademe sam često kupovala u Kraš trgovinama. Ove zime se desilo da su u Kraš-u nestale zalihe, a meni je baš to trebalo za poklon. Bila sam prisiljena sama izraditi ovu slasticu. Prvi put kad sam ih napravila nisu baš bili dovoljno obloženi šećerom. Isprobala sam par verzija ovog recepta i sve se svelo na najjednostavniju verziju koju je jedan stariji djedica ispričao u nekom videu. Suština recepta se svodi da se koriste iste količine (odnosno volumeni) tri sastojka: vode, badema i šećera. Sada sam se već uvježbala u izradi ovih badema i vrlo često to izrađujem. Brzo i jednostavno se napravi, a mnogima je ovo najomiljenija slastica!

ušećereni bademi

Ovo je toliko jednostavan recept i nije mi nikako jasno zašto ušećereni bademi toliko koštaju. Pa to je samo uprženi šećer i bademi i to po vrlo kratkom i jednostavnom postupku. S obzirom na cijenu  u Krašu, stvarno sam mislila da se iza toga krije neki komplicirani postupak.

 

Prilikom prženja bademi ispuštaju u šećer lijepu crvenkastu boju. Oblog od šećera postaje crvenkast i hrskav. Aromu možete malo doraditi s rumom i cimetom, ali nije nužno. Bademi i šećer su sasvim dovoljna kombinacija. Ovo je definitivno slastica koja se ne bi mogla napraviti s nijednim drugim šećerom osim ovim najjeftinijim i rafiniranim. Da nije tog nezdravog šećera, nikad ne bismo imali ovu predivnu slasticu :)).

Sastojci

  • čaša badema
  • čaša vode
  • čaša šećera
  • prstohvat cimeta
  • 1/2 dl ruma

Priprema

ušećereni bademi

U dublju tavu staviti vodu, šećer, rum, cimet. Pričekati da se voda zagrije i šećer otopi

ušećereni bademi

Dodati bademi i kuhati na srednjoj vatri dok voda ne ispari i dok se sirup ne počne zgrušavati

ušećereni bademi

Kad šećerni sirup pređe u kruto stanje, intenzivno nastavite miješati. U jednom trenutku šećerni sirup će se opet početi topiti. Ovo je sada najdelikatniji trenutak. Početak topljenja trebate iskoristiti da se šećer veže za bademe, a opet ne smijete pretjerati jer će se sve rastopiti i ništa od ušećerenih badema. Kada bi nastavili, dobili biste krokantne bademe, što je već sasvim drugi recept :)).

 

Sadržaj tave raširite po masnom papiru i pustite da se osuši.

ušećereni bademi

Uživajte u ovoj predivnoj slastici. Ušećereni bademi su odlična ideja kao poklon !

Piše: Sunčica P.