Makovnjača

 

Makovnjača mi je izuzetno važan recept i često ga radim. Na isti način izrađujem i tijesto za orahnjaču. Radi se o isprobanom, po mom mišljenju najboljem receptu za ovo jelo. Namjerno kažem "jelo", jer meni makovnjača nije desert nego jelo. Uglavnom je nikad ne izrađujem zajedno sa orahnjačom (kao što mnogi imaju običaj). Makovnjača je po meni samodovoljna i nije joj potrebna dopuna orahnjače. Orahnjača je tu zato što mnogi ne vole mak i orijentirani su na orah varijantu. To je isto jedna od istina. Ljudi su uglavnom  podijeljeni, na one koji vole makovnjaču i one koji to ne vole. Obično nema sredine! Ili ste "makovnjača tip" ili "orahnjača tip".

makovnjača

Sastojci

Tijesto
  • 70 -80 dkg oštrog brašna
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 15 dkg šećera
  • malo soli
  • 10 dkg razmekšanog maslaca
  • korica jedne naranče
  • korica jednog limuna
  • 2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
Nadjev od maka(za 2 štruce)
  • 500 g maka
  • oko 200 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 2 žlice ruma
  • 2 bjelanjka

U mlako mlijeko stavite kvasac (kvasac razmrviti) i ostaviti da buja. Kada se počne dizati, znači da je spreman za upotrebu. Umijesite sastojke za tijesto. Ovo su inicijalne mjere i po potrebi dodajete brašno ili toplo mlijeko. Bitno je da tijesto bude prave konzistencije. Ne smije biti pretvrdo, a niti premekano. Ne morate mijesiti dugo, bitno je da su svi sastojci dobro umiješani. Ostavite tijesto da se diže jedno 2h.

Nadjev pripremate na način da najprije istučete bjelanjke (koji su vam ostali nakon izrade tijesta). U malo mlijeka pofurite mak sa šećerom i lagano umiješate bjelanjke.

Nakon što se tijesto dovoljno diglo, podijelite ga u dva dijela i svaki razvaljate ga na oko centimetar debljine. Uredno mažete nadjev i zamotate. Pustite makovnjaču da se diže još pola sata i tek onda stavite peći na 170°C oko 45min.

makovnjača

Piše: Sunčica P.