Vanilija mak kocke

Ako tražite neki fini kolač s makom, našli ste pravog kandidata. Spoj jako fine vanilija kreme i mak biskvirta određuju ovaj desert. Krema se radi od žutanjaka i pudinga, a biskvit od bjelanjaka, maka i brašna. Svaki sastojak je divno uklopljen i iskorišten, a postupak je jednostavan.

 

Recept je primjenjiv i na druge sjemenke poput oraha, badema i slično. Možete eksperimentirati s raznim vrstama šećera kako bi oplemenili ovaj kolač. Ljubitelji maka ovdje su došli na svoje.

kolač od maka i vanilije

Sastojci

  • 8 bjelanjaka
  • 130 g glatkog brašna
  • 120 g mljevenog maka
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećera
Krema
  • 8 žumanjaka
  • 7 dl mlijeka
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 160 g šećera
Glszura od čokolade
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 3 žlice ulja

Postupak

Pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak, a bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Suhe sastojke malo po malo dodajte u bjelanjke i lagano miješajte.

 

Smjesu za biskvit izlijte u pleh, malo protresite i stavite peći.  Pecite na 180°C dok se biskvit ne počne odvajati od rubova. 

 

Mlijeko zagrijte na štednjaku i dodajte mu dvije vrećice pudinga u prahu. Nastavite grijati lagano miješajući.  Žumanjke istucite sa šećerom te ulijte u smjesu mlijeka i pudinga. Nastavite miješati dok se krema ne zgusne. Kremu ostavite da se ohladi. 

 

Kremom premažite biskvit od maka te je ukrasite s čokoladnom glazurom. Kolač ohladite u hladnjaku te izrežite na kocke. 

Piše: Sunčica P.