Zimski muffini
Zimske muffine zamišljam upravo ovako: okus narančine korice i čokolade s hrskavim krokantom. Biskvit je sočan, ne previše sladak kako bi svi okusi došli do izražaja. U ovim muffini-ma ćete zbilja uživati.
Zimi uvijek imam finih kora od naranče koje čuvam u vodi i koje koristim za narancine ili slično. Voda izvlači gorčinu i nakon par dana ih možete savršeno koristiti u slasticama. Naravno, vodu u narančinim koricama treba što češće mijenjati. Biskvit na bazi domaćeg kefira uvijek je iznimno ukusan i sočan. Krokant možete kupiti ili napraviti sami.
Sastojci (za 15-ak muffina)
- 250 g oštrog brašna
- 1 mala žličica sode bikarbone
- 1 jaje
- 1 dl ulja
- 250 g kefira (najbolje domaćeg)
- 50 do 100 g smeđeg muscovado šećera
- na vrh noža soli
- koricu 2 naranče
- 200 g mlječne čokolade
- krokant za posipanje (50 g lješnjaka, 50 g šećera)
Priprema
Za ovaj recept možete koristiti korice naranče koje su bile namočene u vodi 2 ili 3 dana. Vodu trebate što češće mijenjati kako se ne bi usmrdjela (sigurno 4 do 5 puta na dan). Ako već imate gotove narancine, slobodno ih koristite
Žumanjak izmiksajte sa smeđim šećerom, dodajte brašno sa sodom bikarbonom, kefir, ulje. Dobro promiješajte i dodajte grubo sjeckanu koricu naranče i grubo sjeckanu čokoladu. Bjelanjak s malo soli izmiksajte u čvrsti snijeg i na samom kraju ga nježno umiješajte u smjesu.
Smjesom punite kalupiće do razine nešto više od pola. S vrha pospite krokantom. Pecite 20-ak minuta na 180 °C dok ne porumene.
Ako nemate gotovog krokanta evo kako ga možete brzo napraviti. Šećer stavite u manji lonac, kada se počne karamelizirati dodajte mu cijele lješnjake. Miješajte par minuta sve dok se šećer ne počne lijepiti za njih. Istresite lješnjake na masni papir, ostavite ih da se ohlade. Ohlađene sameljite u grubo.
Piše: Sunčica Pećnjak