Portokalopita

Izgovara se točno kako je napisano. Grčki recept, sočan, s puno dijelova naranče. Slastica s najviše naranče od svih recepata koje poznajem. Jako je slatko, s dosta šećera i time podsjeća na baklavu. Ipak je to recept s istoka koji u sebi nosi komponentu šećernog sirupa. Jako ukusna slastica koja sa sladoledom čini fantastičnu cjelinu. U doba sezone domaćih naranči šteta je propustiti ovu slasticu.

portokalopita

Sastojci

Sirup
  • 500 g običnog šećera
  • 200 g vode
  • sok od 3 naranče
Biskvit
  • 450 g tankih kora za štrudle
  • 2 lijepe naranče
  • 250 g šećera
  • 250 g ulja
  • 250 g mlijeka
  • 1 mala žličica praška za pecivo
  • 1 mala žličica sode bikarbone
  • malo ekstrakta vanilije
  • 3 jaja
Serviranje
  • sladoled
  • džem od naranče
  • listići mente

portokalopita

Od 3 naranče sastružite koricu i iscijedite sok. Od soka skuhate sirup tako da šećer zakuhate i otopite u vodi, dodate sok od naranče i čim provrije, sirup je gotov i stavljate ga sa strane.

portokalopita

Dvije lijepe naranče stavite kuhati u vodu oko 1 sat na blagoj vatri. Ovim postupkom  nastoji se što više izvući gorčina iz kore

portokalopita

Uzmite svaku koru iz pakiranja za štrudlu, zgužvajte je i tako poslažite u tepsiju. Pecite 1 sat na 100 °C uz ventilator.

portokalopita

Kuhane naranče i šećer obradite u blenderu. Dodajte mlijeko, ulje, struganu koricu naranče, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, jaja i vaniliju. Sve skupa ponovo zamutite u blenderu dok ne dobijete homogenu smjesu.

portokalopita

U dobivenu smjesu nadrobite suhe kore koje su se osušile u pećnici. Nemojte sve odjednom nadrobiti već postepeno drobite i miješajte,

portokalopita

Nastalu smjesu pecite na 160 °C oko 40 - 50 minuta. Čim izvadite iz pećnice zalijte sirupom od naranče i ostavite barem pola sata da se sirup upije. Servirajte uz sladoled od vanilije.

Piše: Sunčica Pećnjak