Portokalopita
Izgovara se točno kako je napisano. Grčki recept, sočan, s puno dijelova naranče. Slastica s najviše naranče od svih recepata koje poznajem. Jako je slatko, s dosta šećera i time podsjeća na baklavu. Ipak je to recept s istoka koji u sebi nosi komponentu šećernog sirupa. Jako ukusna slastica koja sa sladoledom čini fantastičnu cjelinu. U doba sezone domaćih naranči šteta je propustiti ovu slasticu.
Sastojci
Sirup
- 500 g običnog šećera
- 200 g vode
- sok od 3 naranče
Biskvit
- 450 g tankih kora za štrudle
- 2 lijepe naranče
- 250 g šećera
- 250 g ulja
- 250 g mlijeka
- 1 mala žličica praška za pecivo
- 1 mala žličica sode bikarbone
- malo ekstrakta vanilije
- 3 jaja
Serviranje
- sladoled
- džem od naranče
- listići mente
Od 3 naranče sastružite koricu i iscijedite sok. Od soka skuhate sirup tako da šećer zakuhate i otopite u vodi, dodate sok od naranče i čim provrije, sirup je gotov i stavljate ga sa strane.
Dvije lijepe naranče stavite kuhati u vodu oko 1 sat na blagoj vatri. Ovim postupkom nastoji se što više izvući gorčina iz kore
Uzmite svaku koru iz pakiranja za štrudlu, zgužvajte je i tako poslažite u tepsiju. Pecite 1 sat na 100 °C uz ventilator.
Kuhane naranče i šećer obradite u blenderu. Dodajte mlijeko, ulje, struganu koricu naranče, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, jaja i vaniliju. Sve skupa ponovo zamutite u blenderu dok ne dobijete homogenu smjesu.
U dobivenu smjesu nadrobite suhe kore koje su se osušile u pećnici. Nemojte sve odjednom nadrobiti već postepeno drobite i miješajte,
Nastalu smjesu pecite na 160 °C oko 40 - 50 minuta. Čim izvadite iz pećnice zalijte sirupom od naranče i ostavite barem pola sata da se sirup upije. Servirajte uz sladoled od vanilije.
Piše: Sunčica Pećnjak