Narancini

Arancini ili narancini su nazivi za ovu prirodnu slasticu. "Arance" je talijanski naziv za naranču pa otuda dolazi dalmatinski naziv arancini. Iako se koristi bijeli šećera, nema tu ništa loše ako se umjereno konzumira. Nije teško napraviti i ova slastica svakoga razveseli. Iako je kora od naranče glavni sastojak, koristim na jednak način i koru od limuna.

 

Špricana naranča je otrov tako da ne moram naglašavati da samo organske naranče dolaze u obzir. Nikad ne kupujem naranče u supermarketima i uopće ne razmatram takvu namirnicu. Kupujem domaće naranče u sezoni i to je sve. Ne vidim smisao kupovati voće koje ne smijem cjelovito koristiti jer je zatrovano. Čak i ako je takvo voće jeftino, takva kupnja se uopće ne isplati

arancini narancini

Obično danima sakupljam kore od naranče i zato mi paše ovaj način. Kako mi obitelj troši naranče, ja sakupljam kore. Držim kore potopljene u vodi i vodu mijenjam svaki dan. Tako radim otprilike tjedan dana. Jednostavno čekam dok se nakupi dovoljno narančine kore da bih napravila narancine. Bitno je da korice leže u vodi najmanje tri dana, a najviše desetak dana. Kada odlučim napraviti narancine, narežem koru na tanke trakice  Zakuham korice potopljene u minimalnoj količini vode i otopim šećer. Dodajem komadić mahune vanilije. Otopina šećera će se upiti u korice i napraviti ih ljepljivim. Treba kuhati 30 do 45 minuta dok korice ne izgledaju staklasto. Korice ocijedite i uvaljate u šećer na masnom papiru. Sušite korice oko 2 dana i spremite u staklenke. Zdrava i savršena poslastica.

Sastojci

  • kora od 1 kg naranči i limuna 
  • 2 čaše šećera (količina šećera u gramima treba biti otprilike jednaka količini kore)
  • 1/2 čaše vode
  • komad mahune vanilije

arancini narancini

Brži način

Naranče i limune operite i ogulite. Koricu narežite na trakice i stavite u plitku zdjelu. Zdjelu napunite vodom tako da su korice potopljene. Pustite da prokuha i kuhajte barem 3 minute. Iscijedite i ponovite postupak još dva puta. Dakle, opisani postupak radite ukupno 3 puta. Nakon toga nastavite raditi prema gornjem receptu. Kuhanje u tri vode služi da bi se smanjila gorčina iz naranče.

Piše: Sunčica P.