Mirisni muffini

Muffini su zanimljiva slastica jer pružaju bezbroj mogućnosti varijacija i dodataka. Uvijek su drukčiji i sezonski. Voće i dodatke mijenjate prema sezoni, a varijacije ovise samo o vašoj mašti i ukusu. Svi vole ove lijepe tortice iz papira.

 

Mirisna pelargonija (muškatla, muškatl, mirisni muškatl) idealan je dodatak za biskvitna tijesta pa tako i za muffine. U biskvitna tijesta često dodajemo vanilin šećer koji je kemijska tvorevina proizvedena u laboratoriju. Vanilin šećer izbjegavam ako postoji bilo kakva prirodna alternativa. Mirisna pelargonija je odlična prirodna alternativa barem kroz topliji dio godine dok su nam dostupni njeni listovi.

mafini

Uvijek koristim isti recept za osnovno tijesto muffina. Od svih recepata, ovaj mi je najbolji jer ispadne najukusniji biskvit.

Ako radite čokoladne mafine onda umjesto 50 g brašna stavite 50 g kakaa i naravno malo više šećera. Više volim obične mafine i svijetlo biskvitno tijesto jer pružaju više mogućnosti kombiniranja s voćem.

Sastojci (za 15-ak muffina)

Osnovni biskvit
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 dl ulja
  • 250 g jogurta
  • 50 do 100 g šećera (po ukusu)
  • na vrh noža soli
Dodaci
  • voće
  • listovi mirisne pelargonije

Priprema  

mafini

Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, vanilin) pa dodajte mokre sastojke (jaje, ulje, jogurt). Dobro promiješajte smjesu. Na dno svakog kalupića postavite listić mirisne pelargonije.

mafini

Smjesom punite kalupiće do razine nešto više od pola. S vrha stavite voće po ukusu. Kod mene je bilo malo malina, ribizla, ogrozda, višanja, sve što sam u tom trenutku mogla ubrati. Uvijek je dobro bobice malo prerezati jer će tako ljepše ispustiti boju i aromu. Pecite 20-ak minuta na 180 C dok ne porumene. 

Listići mirisne pelargonije lijepo se rastope u tijestu i daju fantastičan miris i aromu. Nema potrebe vaditi ih iz tijesta jer se gotovo rastope u njemu. Miris koji ispušta ova pelargonija se zove geranij. Sve o geraniju pročitajte u članku Geranij je miris iz listova.

mafini

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Super recepti

super

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15