Geranij je miris iz listova

Miris geranija je predivan ljetni miris! Istovremeno je osvježavajući, cvjetni, ugodan i svijetao. Ovaj miris podiže raspoloženje, donosi osjećaj lakoće i opuštenosti, miris koji djeluje na bolju komunikaciju i protok ideja. Njegov miris podsjeća na miris ruža, ali opet to nije. Geranij eterično ulje je daleko pristupačnije cijene nego eterično ulje ruže. Razlog njegove pristupačnosti leži dijelom u tome što se proizvodi od lisnog materijala biljke. Protrljajte list ove biljke i osjetit ćete predivan miris koji će vas najprije asocirati na predivan cvijet i mnogi će pomisliti baš na ružu. Često će vam i sami prodavači reći da je geranij cvjetni miris, a neki će vam čak reći da se to proizvodi od neke vrste ruža. Biljka koja daje tako ugodan i ljekovit miris je divlja vrsta pelargonije, ne one kultivirane raskošnih cvjetova, već divlje vrste Pelargonium graveolens. Često se susreće po našim okućnicama i zovemo je muškatla, muškatl, mirisni muškatl, mirisna pelargonija. Njeno lišće se prije stavljalo u kolače, pekmeze za aromu. Na žalost mi danas stavljamo vanilin šećer iz laboratorija umjesto da uzgojimo ovu biljku i koristimo njen miris.

geranij

Geranij, sprej za tijelo

Ovog ljeta izradila sam svoj miris na bazi eteričnog ulja geranija. Kao alkoholnu komponentu koristila sam alkoholnu otopinu cvjetova bazge, ruže i limuna (tinkture). Cvijeće i koricu limuna otapala sam u votki jer ova vrsta alkohola ima neutralan miris. Sve ostale vrste rakije imaju karakterističan miris koji kvari mirisnu notu. Izradu alkoholnih otopina sam detaljno opisala u članku: Cvjetne tinkture. Cvjetne tinkture doprinose mirisu i ljekovite su za kožu. Ova cvjetna tinktura pokazala se idealnom podlogom za miris na bazi geranija. Podloga otopine ružinih latica, baze i limuna savršeno odgovara mirisu geranija i međusobno se upotpunjuju i pojačavaju. Prskanje kože ovim mirisom ima i mnoga ljekovita svojstva

Sastojci za 35 ml spreja

  • 20 kapi eteričnog ulja geranija
  • 30 ml tinkture ružinih latica, bazge i limuna (za izradu pročitaj članak Cvjetne tinkture )
  • 5 ml baznog ulja (ulje lješnjaka ili jojobe)

Sve sastojke pomiješajte u prikladnoj bočici od 50 ml i dobro protresite. Prilikom svake daljnje uporabe također treba protresti jer dolazi do odvajanja ulja i alkohola. Postoje sredstva koja otapaju eterična ulja. Na primjer, natisol je prirodno otapalo koje otapa eterična ulja u malim količinama vode. Dobiva se acilacijom masnih kiselina iz kokosa prolinom Možete se poigrati ovim dodatkom. Ja ga nisam stavila jer sam primjetila da izaziva pjenjenje. Ako vam miris bude preslab, povremeno nadodajte kapljice eteričnog ulja. Ja uvijek nadodajem tinkturu i eterično ulje. Brzo trošim ovaj miris jer mi se jako sviđa. Ugodan je osjećaj kada u kući ostaju tragovi ovog mirisa nakon upotrebe.

Ljekovitost eteričnog ulja geranija

Eterično ulje geranija odlično je za tretiranje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Kao odličan odabir pokazao se kod tretiranja akni, psorijaze, dermatitisa, impetiga, atletskog stopala. Eterično ulje geranija potiče cirkulaciju te protok limfe pa je odlično eterično ulje za njegu kože kod dijabetičara i općenito za ublažavanje simptoma kod šećerne bolesti. Odlično je eterično ulje za pokretanje limfne tekućine pa ga zato upotrebljavamo kod artritisa, tretiranja celulita, reumatizma. Geranij regulira cirkulaciju krvi i stimulira rad adrenalnih žlijezda te ima diuretička svojstva. Ovo eterično ulje može olakšati hemoroide, proširene vene te pretjerano menstrualno krvarenje. Također indicirano je kod kronične tjeskobe, neplodnosti i simptoma povezanih sa menopauzom. Ulijevajući osjećaj smirene snage i sigurnosti geranij se smatra jakim socijalnim uljem. Pogodan je za tretiranje tjeskobe, depresije, anksioznosti i nervne iscrpljenosti pogotovo ako je ona uzrokovana stresom i pretjeranim radom.

muškatl

Geranij kao biljka i upotreba

One ukrasne pelargonije koje često susrećete po okućnicama su u srodstvu s mirisnim pelargonijama. Obje vrste pripadaju porodici Geraniaceae. U tu porodicu spadaju kultivirane vrste pelargonija kao i divlje vrste od kojih neke imaju mirisne listove. Domovina pelargonija je južna Afrika, oko područja Rta dobre nade, a nalazimo ih i u Australiji i Novom Zelandu. U Evropu su prenijete u 17. stoljeću, najprije u mediteranske zemlje, a onda se s lakoćom širila i unutar kontinenta. To je nedvojbeno najpopularnija ljetna cvjetnica koja dobro uspijeva u kontinentalnim i primorskim krajevima na punom suncu. 

 

Eterično ulje geranija dobiva se destilacijom listova mirisne pelargonije, Pelargonium graveolens. Ova biljka je došla i do naših krajeva gdje se uzgaja kao lončanica. Kod nas je zovu muškatla, muškatl, barbaroža, mirisni muškatl, mirisna pelargonija. Cvjetovi su skromni i neupadljivi, ljubičasto-ružičastih nijansi. Listovi muškatle su čipkastih rubova i meki na dodir, a kada se protrljaju osjeti se ugodan miris. Postoje mnogobrojni varijeteti i hibridi muškatli koji se međusobno razlikuju po obliku listova i nijansama u boji cvjetova, ali je među njima najznačajnija razlika u mirisima. Muškatle mogu mirisati poput ruže, limuna, naranče, muškantnog oraščića, kokosa, mente i dugog. U proizvodnji parfema najcjenjenije su muškatle s mirisom ruže.

muškatla

Muškatl se prvenstveno dodaje pri pravljenu kolača, riže na mlijeku, čajeva, voćnih salata, kompota, pekmeza i slatkog, i to pri kraju spremanja. Tako, kod kuhanja slatke zimnice, kao što su pekmezi i slično, dodaje se tek prilikom sipanja u teglu, jedan ili najviše dva lista. Kod kolača koji se peku, muškatl se stavlja na dno pekača, zatim se preko nje dodaje smjesa za kolač. Kada je kolač pečen, muškatl se odstranjuje. 

Piše: Sunčica P.