Uljni miris

Ako ste ljubitelj prirodne kozmetike, sigurno se zgražate nad današnjim sintetskim mirisima koji se prodaju u obliku parfema, toaletnih voda. Pitate se kome se to uopće sviđa i tko je toliko lud da sve to stavlja na kožu. Ne volite niti na drugima osjetiti one prenapadne, agresivne i rekla bih "smrdljive" parfeme od kojih boli glava. Uopće ne želite kupovati takve gluposti, ali vam mirisi ipak dosta znače...

 

Evo načina na koji ćete dobit relativno jeftin i prekrasan miris. Ako ste početnik u izradi mirisa, onda je ovo idealno za početak. Za sebe sam otkrila da obožavam miris jasmina u naranči. To je veseli, svijetli miris koji spada u visoku notu. Potreban je još miris srednje ili niske note koji bi ustabilio ovaj miris. Dodala sam miris lavande i to je ispala dobra kombinacija. Nešto o osnovama mirisa možete pročitati ovdje.

uljni miris

Kokosovo ulje je nešto izvanredno za kožu, tako da osim mirisa dobivate i njegu kože. Naravno, još je bolje ako imate neko biljni macerat u kokosovom ulju ili nekom sličnom nerafiniranom ulju. Bilo kakav vlastiti macerat možete upotrijebiti. Na primjer odlični su macerati stolisnika, smilja, kadulje, lavande ili raznih kombinacija biljaka. Svi su ti macerati ljekoviti i dobrodošli na koži. 

 

Namjena ovog pripravaka nije samo miris nego i njega. Često namažem ruke, lice pa čak i vrhove kose. Služi za sve namjena, a ostavlja predivan miris. Miris je bitan koliko i njega. Miris će vas oraspoložiti i razveseliti.

 

Uljni parfemi su dobri zato što sprečavaju hlapljenje mirisa, pa su postojaniji. Ne znam kakva bi bila idealna ambalaža za ovakav miris. Trebate nešto što možete nositi u torbici, a kod ulja uvijek postoji opasnost da se prolije. Osim toga ulje se teško nanosi. Zato sam u ovaj recept dodala vosak. Miris traje otprilike 2 - 3 sata.

 

Recept

  • 40 ml kokosovog, nerafiniranog ulja ili macerata ljekovitog bilja
  • 6 g bijelog voska u granulama
  • 100 kapljica eteričnog ulja jasmin u naranči
  • 30 kapljica eteričnog ulja lavande

 

Vrlo lagano, na najmanjoj vatri zagrijte kokosovo ulje i dodajte vosak da se otopi. čim se otopi, maknite s vatre i promiješajte da se počne hladiti. Dodajte eterična ulja i prelijte u prikladnu zdjelicu.

 

Miris sam napravila za kćerkicu. Stvarno je uživala u ovome...

uljni miris

Piše: Sunčica P.