Macerat jasmina

Jasmin – predivan grm, prekrasnog mirisa, koji se širi tek navečer. Kako se ruža smatra kraljicom cvijeća, jasmin se smatra kraljem. Upravo sušim cvjetove za čaj i tek prosušeni su počeli egzotično i jako mirisati.

 

Jasmin spada u porodicu maslina, ima ga puno vrsta i najbolje uspijeva u toplim krajevima, no, može se uzgojiti i kod nas. Imam dva grma, treću godinu, i tek ove godine prepuni su cvjetova. Izradila sam macerat, koji ću kasnije koristiti za izradu kreme za suhu i osjetljivu kožu te kožu sklonu iritaciji. Uz dodatak nekih nježnih ulja i hidrolata, krema će njegovati, štititi i hidratizirati, a svojim toplim mirisom smirivati i opuštati. Eterično ulje jasmina jedno je od najskupljih eteričnih ulja. To je ulje optimizma i životne radosti. Domovina jasmina su Indija i Kina. Ja imam obični jasmin (Jasminum oficinale), no, ima ih raznih, više ili manje mirisnih.

macerat jasmina

Jasmin kao čaj smiruje i pomaže kod nesanice, kašlja, problema s disanjem, ublažava glavobolju, regulira težinu i ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Smanjuje stres i djeluje protuupalno. Čaj, prema podacima koje sam pronašla, sadrži kofein, pa ga nije dobro piti prije spavanja. Može se kombinirati sa zelenim čajem. Treba paziti da se ne koristi prevruća voda za pripremu čaja, da mu se ne umanji učinak, naročito miris.

Sastojci

  • cvjetovi jasmina ubrani navečer
  • kokos ulje bez mirisa ili
  • ekstra djevičansko kokosovo ulje – otprilike pola litre ili nešto više

Priprema

Staklenku napuniti cvjetovima, lagano pritiskajući. Otopiti kokosovo ulje, prohladiti ga i preliti cvjetove. Ostaviti na suncu 40 dana. Pripremila sam dvije staklenke, jednu s običnim kokosovim uljem, a jednu s ekstra djevičanskim. I jedan i drugi macerat već sad prekrasno miriši.

jasmin

22.05.2020.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Pozdrav može lis e macerat raditi sa sušenim cvjetovima jasmina?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14