Macerat ružmarina u kokosovom ulju

Citirat ću ponovo travara Mauricea Messeguea: „Ovaj najljupkiji i najčarobniji zimzeleni grm zovu još rožmarin, rusmarin, ruzman, zimorad...Princ aromatičnih biljaka, kako su ga nekad zvali, imao je najznačajniju ulogu u antičkim obredima: od njega su se pleli vijenci mladim nevjestama, a smatrao se simbolom braka, ljubavi i smrti...“

 

Kao i Maurice i ja jako volim miris ružmarina, kad sam među svojim biljem u vrtu, obavezno svaki put prođem rukom po grančicama i par puta udahnem taj miris. Istog trenutka moja energija poraste, osjećam se bolje. Ružmarin ima izvanredno stimulativni učinak.

 

Njegova ljekovitost je višestruka, ja izrađujem i tinkturu od njega (vidi recept za tinkturu od ružmarina), također mi je obavezan sastojak vodica koje koristim za izradu krema. Daje nekako osvježavajući miris.

macerat ružmarina

Pomaže kod anemije, depresije, umora, pospješuje probavu, stimulira izlučivanje žuči. Odličan je protiv kašlja, nervoze, nesanice. Pomaže kod problematične kože, zacjeljuje rane.

 

Odličan je kao začin u pripremi hrane, volim ga na mesu, ali i u majonezi.

 

Macerat je namijenjen za njegu problematične kože, može se kao takav koristiti. Moja je zamisao izraditi kremu. U izradi koristim kokosovo ulje i karite (shea) maslac, a kasnije ću u kremu dodati još neka njegujuća ulja. Kokosovo ulje uravnotežuje masnu kožu, dobro se upija. Karite maslac njeguje, hidratizira i štiti. Odlično se upija i ne ostavlja masne tragove. Posebno je dobar u njezi kože sklone aknama, tako da u kombinaciji s ružmarinom ima jači protuupani učinak. Omekšava tvrdu kožu, tako da je macerat namijenjen i njezi stopala, posebno području peta, koje su većini suhe, ispucale i tvrde.

 

Na sobnoj temperaturi do 24 stupnja kokosovo ulje, a i karite maslac, su kruti, tako da se macerat može samostalno koristiti kao krema, što je bio jedan od razloga korištenja karite maslaca.

Sastojci

  • Listići ružmarina da popune staklenku, skinula sam listiće s desetak grančica
  • Kokosovo ulje bez mirisa, certificirano organsko, 2/3 količine
  • Karite maslac, hladno prešani, 1/3 količine

Način izrade macerata

U staklenku od 7 dl, no, može biti manja ili veća, stavite listiće i cvjetiće ružmarina, možete ih rukom povući s grančica. Lagano pritisnite listiće.

 

Otopite kokosovo ulje i karite maslac zajedno, nikako ne smiju zavreti, uzmite otprilike 2/3 kokosovog ulja bez mirisa (certificiranog organskog) i 1/3 karite maslaca (hladno prešanog). 

 

Kad otopite ulja, ohladite ih, da ne ulijevate po ružmarinu vrela ulja. Ulila sam oko pola litre ukupno ulja.

 

Zatvorite staklenku i stavite na sunce 40 dana. Tokom stajanja ulja poprimaju tamnozelanu boju. Gotov macerat procijedite i čuvajte na tamnom.

macerat ružmarina

22.08.2020.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/8