Tinkture

Godinama već koristim razne tinkture iz svoje kućne radinosti. Velika učinkovitost u par kapi. Aktivna svojstva biljaka jako su koncentrirana. Uglavnom ih koristim na koži, tinkturu od čičkovog korijena, od majčine dušice, lavande. Uskoro krećem s izradom anticelulitnog losiona od tinktura, tako da je najprije potrebno izraditi tinkture, i tko želi, imat će za 3 tjedna učinkovit losion. Zašto 3 tjedna, naime, toliko je potrebno alkoholu da iz biljaka izvuče aktivne sastojke. Tinktura se može koristiti i kao konzervans kod izrade losiona za tijelo, o tome također uskoro. Tinktura se može i piti, jednu takvu sam izradila od zlatnice, nekako mi je lakše uzeti par kapi tinkture u čaši vode, nego kuhati čaj, pa ga cijediti. Zlatnica, naime, izvlači višak vode iz tkiva.

tinktura zlatnice

Tinktura zlatnice

  • 30 g cvjetova zlatnice
  • 7 dl domaće rakije

 

Cvjetove zlatnice usitniti i staviti u staklenku sa širokim grlom. Uliti rakiju, pomiješati. Staviti 3 tjedna na tamno mjesto. Povremeno protresti. Procijediti tinkturu i spremiti je na tamno mjesto. Pije se nekoliko kapi dnevno ili pola čajne žličice, pomiješana s vodom. 

Općeniti recept tinkture

  • 40% domaća rakija ili  40% alkohol
  • usitnjena biljka

 

Tinkture izrađujemo koristeći 40% postotnu rakiju od žitarica ili voća. Možete koristiti 40% alkohol (etanol, etilni alkohol) koji kupite u ljekarnama. Općeniti postupak je da bocu ili neku drugu posudu napunite rastresito nekom biljkom. Obično biljku narežemo, usitnimo ili odvojimo listiće, latice. Prelijete rakijom ili alkoholom. Dobro zatvorite i držite 3 tjedna na toplom mjestu (do 20 ° C). Bocu trebate povremeno protresti. Nakon navedenog vremena, sadržaj procijedite i iscijedite.

Tinkture koristite u obliku kapi, razrijeđene s čajem, u vidu obloga ili za masažu.

Tinkture imaju neograničen rok trajanja.

tinktura bršljana

Tinktura bršljana

  • 35 g lišća bršljana
  • 3 dl domaće rakije ili 40% alkohola

 

Lišće bršljana samljeti u mlincu. Staviti lišće u staklenku i uliti alkohol. Promiješati, dobro zatvoriti i staviti na mračno mjesto 3 tjedna. Povremeno staklenku protresti. Nakon 3 tjedna procijediti i spremiti tinkturu u tamnu bočicu na tamno mjesto. Gotova tinktura je zelenkasto smeđe boje.

tinktura ružmarina

Tinktura ružmarina

  • 25 g listića ružmarina
  • 3 dl domaće rakije ili 40% alkohola

 

Kao i tinktura od bršljana, samo listiće nije potrebno mljeti.

11.07.2020.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 3.8 (5 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/23