Cvjetne tinkture

Ljeto je doba kada su mirisi izvanredno bitni. Za sebe sam shvatila da volim jedino prirodne mirise. Prirodni mirisi me oduševe i raspolože. Posebno sam shvatila da volim miris bazge, ruže u kombinaciji sa citrusnim mirisima. Negdje sam osjetila takav miris i to je jako djelovalo na mene. Cijeli dan sam bila pod dojmom tog mirisa, nešto slično kao kad čujete neku muziku koja vas obori s nogu. Znala sam odmah što moram napraviti. Moram napraviti tinkture bazge, ruže, limunove korice. Te tinkture će biti baza za izradu mirisa. Bit će tu i drugih sastojaka, ali ove tinkture će biti baza.

 

Osim što alkoholna otopina pohranjuje miris biljka, otopina sadrži i ljekovita svojstva biljaka koja su mahom antiseptička, protuupalna, smirujuća i u službi ljepote. Osobno me ne smeta prisustvo alkohola u mirisu. Volim alkoholizirajući efekt na koži koji dezinficira i čisti. Osim toga, alkohol najbrže ispari i osjeti se samo prvih nekoliko sekundi. 

cvjetne tinkture

Znala sam da ove tinkture radim isključivo zbog mirisa, pa sam pripazila na vrstu alkohola koji sam primijenila. Domaće rakije od šljive ili loze imaju svoj karakterističan miris. Te rakije imaju svoje primjese koje iako daju ljekovita svojstva, zbog mirisa nisu poželjne. Najbolji izbor za tinkture u svrhu mirisa je votka. Votka nastaje destilacijom žitarica i sastoji se samo od alkohola (etanola) i vode. Količina alkohola kreće se između 35% i 70%. Klasična ruska votka ima 40% alkohola. Najvažnije je to da je votka sasvim neutralnog mirisa i neće poremetiti mirisnu notu ostalih sastojaka.

cvjetne tinkture

Srećom se baš pogodilo da je bilo doba bazge. Škaricama sam kidala sitne cvjetiće i stavljala ih u zdjelu.

cvjetne tinkture

Oljuštila sam latice svojih ruža. Već od prije sam imala sasušene korice limuna.

cvjetne tinkture

Votki ima raznih, prilično su pristupačnih cijena (u odnosu na rakije i likere) tako da ih to stavlja u najbolja sredstva s kojima možete izrađivati tinkture.

Pospremila sam cvijeće po bocama. Stavljate maksimalnu količinu biljke, toliko da svo bilje bude dobro potopljeno. Cvjetovi će pokušati isplivati na površinu. Dio koji ispliva će vjerojatno oksidirati i taj dio je najrizičniji jer može pokvariti tinkturu. Zato je bitno da skoro svaki dan protresete ili promiješate sadržaj u staklenci. Staklenke držite na hladnom i tamnom mjestu najmanje tri tjedna. Nakon tog vremena, procijedite sadržaj i dobili ste ljetno cvijeće zarobljeno u boci. Pogledajet te bočice i boje u njima. Koji umjetni mirisi i parfemi se mogu mjeriti sa ovim prirodnim otopinama. Nema tog novca ili parfema koji se može mjeriti sa zadovoljstvom kojeg pružaju ove bočice pune prirodnih mirisa i ljeta.

cvjetne tinkture

13.06.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.63 (16 glas(a)/ova)pozdrav, ako sam dobro shvatila, samo stavljate votku i npr.latice ruže u staklenku i to stoji 3 tjedna?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/13