Solni sapun

Izrada sapuna sa solnom otopinom je postupak koji daje super tvrde i bijele sapune. Ovi sapuni odlično izgledaju kada se izrađuju u pojedinačnim kalupima s uzorokom, a to su obično neki silikonski kalupi. Moram priznati da mi je ovaj sapun jedan od najljepših sapuna koje sam izradila. Najjednostavniji recept do sada, ali evo i najljepši. Koristila sam samo jednu vrstu ulja i to kokosovo. Kokosovo ulje je prvo ulje u izradi prirodnih sapuna. Kokosovo ulje ima najbolji skup karakteristika koje volimo u sapunu.

naranča sapun

Solni sapun se izrađuje na isti način kao i svi ostali sapuni i jedina je razlika da se u tekućini najprije otopi sol, a zatim se u takvu otopinu dodaje lužina. Otopina soli i lužine je bijela, a tako utječe i na konačnu boju sapuna, odnosno izbijeljuje ga. Probala sam najprije dodati lužinu, a nakon toga sol. U tom slučaju sol nisam mogla otopiti. Sol treba puno više vode za otapanje nego lužina. Maksimum soli koju možete staviti je 25% soli u odnosu na 75% vode.

 

Tvrdoća solnog sapuna daje mu veliki potencijal kod izrade šamponskih pločica kod kojih je jako bitno da sapun bude tvrd i pjenušav. Gotovo da mi je žao što u svoje šamponske pločice još do sada nisam stavljala sol. Za šamponske pločice vidi link

naranča sapun

Recept po sapunskom kalkulatoru

(vidi link sapunski kalkulator)
  • kokosovo ulje 500 g
  • popust 5%
  • lužina 90,72g
Tekući dijelovi
  • 165 g destilirane vode
  • 40 g kuhinjske soli (25% od količine vode)
Dodaci
  • eterično ulje mente i kadulje
  • krupna himalajska sol
Ulje za premašćivanje
  • 75 g kokosovog ulja (10% od ukupne sapunske mase)

Postupak izrade sapuna treba napraviti prema uputstvima u članku postupak izrade sapuna.

 

Kada u postupku dođete do dijela u kojem sapun miješate u trag, onda je moment za premašćivanje s finim uljima. Sve dodatke koje inače namjeravate staviti (eterčina ulja, boje....), prvo stavite u ulje za premašćivanje, a onda sve umiješate u trag. U ovom slučaju, najprije sam otopila 75 g kokosovog ulja i dodala eterična ulja mente i kadulje. Ovu mješavinu dodajete u trag sapuna. Kako se računa premašćivanje pročitajte u članku Premašćivanje

 

Ova smjesa sapuna se brzo zgušnjava pa nemojte otezati s izlijevanjem u kalupe. Silikonski kalupi su idealni jer kod ovog tvrdog sapuna ostavljaju jasne i oštre obrise. Na dno kalupa sam stavila zrnca himalajske soli. Mislim da je ispao prekrasan dodatak ovom sapunu.

naranča sapun

Piše: Sunčica P.