izrada sapuna

Postupak izrade sapuna

Prije samog postupka izrade sapuna morate imati recept. Preporučujem da ne koristite gotove recepte kojih je prepun internet. Korištenjem gotovih recepata nećete moći prilagoditi sastojke količini koju imate. Također, nećete moći promijeniti postojeći recept i unaprijediti ga po svom ukusu. Preporučujem da uložite mali trud oko razumijevanja izračuna sastojaka za recept. Time će vam se otvoriti veliki prostor kreacija u izradi sapuna. Recept možete sasvim jednostavno napraviti, ali da biste to napravili morate razumjeti nekoliko najosnovnijh činjenica. Kako doći do recepta, opisano je u članku "Izračun sastojaka". Kada shvatite kako se računaju sastojci, možete preći na korištenje sapunskog kalkulatora. Sapunski kalkulator će vam izračunati sve potrebne sastojke recepta i nećete ništa morati pješke računati. Iako će sapunski kalkulator odradi najteži posao izračuna sastojaka u receptu, za vas je najbitnije da razumijete cjelokupni postupak izračuna i vezane pojmove.

 

Kada imate recept, možete pristupiti izradi sapuna. Ovdje ću opisati  hladni postupk izrade sapuna. Hladni i topli postupak su vrlo slični i poklapaju se sve do točke kada dobijete smjesu sapuna koja prilikom miješanja ostavlja trag. Kod hladnog postupka smjesa se izlijeva u kalupe i suši 3 do 6 tjedana, dok se kod toplog postupka smjesa dalje satima kuha kako bi saponifikacija završila. Za razliku od hladnog postupka, sapuni dobiveni toplim postupkom su odmah spremni za upotrebu.

izrada sapuna

1) Obložite kalup masnim papirom. Sve o kalupima vidi u sljedećim člancima:
Pravokutni kalup
Okrugli kalup

izrada sapuna

2) Izvažete destiliranu vodu. Voda koja se koristi u izradi sapuna mora biti destilirana. Važemo je u gramima. S obzirom da se voda miješa sa NaOH i da se razvijaju visoke temperature, dobro je vodu ohladiti u hladnjaku jer će vam se na taj način brže svesti na potrebnu temperaturu. U izradi sapuna umjesto vode možete koristiti čaj, prirodne sokove, mlijeko...

izrada sapuna

3) Izvažete kaustičnu sodu. S ovim sastojkom rukujte oprezno. Vidi sve o NaOH.

 

Popis posuda i kuhinjskih pomagala vidi u ovom članku.

izrada sapuna

4) DODAJTE SODU --> U DESTILIRANU VODU, nikako ne obrnuto. Prilikom miješanja razvija se visoka temperatura (85-90 °C) i isparavaju otrovne pare. U prvim trenucima miješate temeljito i konstantno. Na početku je važno  temeljito miješanje jer će se u protivnom od sode formirati čvrste bijele nakupine. One se mogu razbiti s toplinom, ali je bolje izbjeći ih. Kasnije možete malo popustiti u miješanju i miješati tek povremeno. Najbolje je da to sve radite na balkonu ili na otvorenom. Dok miješate trudite se ne udisati i što više se odmaknuti.

izrada sapuna

5) Dok se otopina sode malo hladi, izvažite ulja. Sve o uljima vidi u članku o masnoćama.

 

izrada sapuna

Na 2 minute zagrijte ulja u mikrovalnoj.

izrada sapuna

6) Sada mjerite temperaturu otopine sode i ulja. Trebate postići trenutak ujednačene temperature ulja i otopine sode. Ta temperatura treba iznositi negdje između 30 i 50 °C. Zbog ulja je bitno da ta temperatura bude što niža, a zbog same saponifikacije da bude što viša pa je 30-50°C neka zlatna sredina. Za saponifikaciju je bitno da se viša temperatura što duže zadrži kako bi se ona pravilno odvila (zato se kalup i zamata u ručnik kako bi se usporilo hlađenje).

izrada sapuna

7) Kada postignete temperaturu ulijte otopinu sode ---> u ulja, i to baš tako a ne obrnuto.

izrada sapuna

8) Polako miješajte štapnim mikserom. Miješate tako da povremeno prestanete pa opet nastavite. Smjesa će dobiti boju. Neki sapuni će se brzo stvrdnjavati, a neki sporije. Sve ovisi u uljima koje ste upotrijebili. Kada dobijete gustoću rjeđeg pudinga, odnosno kada se vidi trag prilikom miješanja to je to.

Trag inače stvaraju novostvorene čestice sapuna koje izbijaju na površinu i ostavljaju trag na površini prije nego potonu. Ne pokušavajte skratiti vrijeme ove faze. Neka ulja prije ulaze u trag, a neka sporije. Kada bi miješali ručno, trebalo bi vam i do sat vremena da postignete trag. Štapnim mikserom to se postiže za otprilike 3 minute. Ova faza postupka je jako bitna jer ako ne postignete trag, sapunska masa će se početi razdvajati.

izrada sapuna

9) "U trag" brzo dodajete mirise, boje, eventualno suhe biljke. Ovisno kakav ste sapun zamislili. Vidi članke:
Eterična ulja
Boje i dodaci za sapun
.
Ako dodajete biljke, obavezno je da budu osušene kao i ova lavanda na slici.

izrada sapuna

10) Smjesu brzo izlijevate u pripremljeni kalup. Zaravnate površinu. Obično se kutija poklopi i zamota u ručnik. Ja sam ovaj postupak radila u sred najvrućeg ljeta pa sam taj dio preskočila. Zamotano držite 1 dan i nakon tog vremena možete vaditi sapun. Ako se radi o mekanom sapunu, držite ga duže u kalupu.

izrada sapuna

11) Nakon 1 - 2 dana zapun vadite iz kalupa i režete na svoj način. Možete rezati nožem ili raznim kalupima.

 

Poslažite sapune na prozračno i suho mjesto i pustite da se tokom 3-6 tjedana završi saponifikacija. Kroz to vrijeme sapun "sazrijeva", takav se izraz koristi.Tek tada je sapun spreman za upotrebu.

 

Ako vas zanima, možete mjeriti ph sapuna pomoću ph listića.

Piše: Sunčica P.