Prirodan gel za razbarušene frizure

U svijetu frizura ljudi sve više biraju prirodno razbarušeni izgled kose. To su frizure nejednakih rezove i istknutih pramenova. Nikad nisam uspjela naći prikladan gel za takve frizure. Ili previše lijepe ili su preslabi, a niti jedan nema odliku da njeguje kosu i ujedno ističe te istaknuto pošišane pramenove.

 

Kako stalno pročavam ponašanje biljka i njihovu primjenu, shavtila sam da se jedna namirnica savršeno uklapa u moje zahtjeve. Radi se o sluzi lana. Sluz lana je fantastična, ljekovita tvar koja se koristi u liječenju upala sluznice usta, želuca i crijeva, protiv raznih katara organa za probavu itd. Ova sluz oblaže sluznicu organa tankim fikmom i na taj način je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale.

 

Ovaj fini film sluzi pokazao se odličnim i za kosu. Štiti i hrani kosu, ističe pramenove. Lijepi točno onoliko koliko treba. Uvijek možete bez problema rasčeljati kosu. Pravo otkriće u njezi kose. Osim toga, sjeme lana je zaista jeftino (15-ak kuna cijeli kilogram). Vama treba tek dvije žlice na dva decilitra vode. Dobit ćete 2 decilitra gela koji će vam dugo trajati.

 

prirodni gel

Glavni sastojci
  • 2 dl destilirane vode
  • 2 velike žlice lana
  • 20 kapi eteričnog ulja ružmarina
Dodatni sastojci koje dodajete po ukusu
  • 1 mala žličica glicerina
  • 1 velika žlica ricinusova ulja

U dva decilitra destilirane vode stavite 2 žlice lanenih sjemenki. Vrlo brzo će lan počti ispuštati sluz i sjemenke će bubriti i zauzimati volumen čaše. Idući dan možte procijediti tu sluz. Sluz je žilava i viskozna baš kao što i treba za gel. Dodajte eterično ulje ružmarina i ako želite možete dodati ricinusovo ulje i glicerin. Gel promiješajte i pospremite u prikladnu pumpicu. Držite gel u hladnjaku.

 

Prirodna eterična ulja (ružmarin, lavanda...), daju predivan i prirodan miris. Ružmarin mi je posebno zanimljiv jer ovo ulje izrazito dobro djeluje na vlasište. Uklanja prhut, potiče cirkulaciju i rast kose. Općenito liječi vlasište i kosu na njenom izvoru. Zato, kada koristite ovaj gel, manji dio utrljajte i u vlasište. Kosa će vam biti zahvalna!

 

Volim uljnu komponentu gelova. Zato uvijek stavim žlicu ricinusova ulja. O ljekovitom djelovanju ricinusovog ulja na kosu ne treba niti govoriti.

 

Glicerin se stavlja da fiksira i zadrži miris. Glicerin će doprinijeti dodatnoj ljepljivosti gela. Sami odkučite da li to želite ili ne.

 

prirodni gel

Piše: Sunčica P.