Regenerator za kosu

Ovaj preparat sam izradila još prije oko 2 mjeseca, a isprobala i na ljetovanju. Kosu zaštiti od isušivanja i pucanja, nahrani ju, čini mekom, kao da nisam bila na suncu par sati dnevno. Osnova mu je voda, ali pomiješana s uljima čini savršenu zaštitu. Najčešće kosa na suncu posvijetli ili oksidira ako je obojana, meni je i bio cilj lagano ju posvijetliti. Poprimila je zlaćani odsjaj, što se ne vidi previše. Za skoro dva tjedna boravka na moru bila mi je dovoljna bočica od 200 ml, mada, da sam imala više, koristila bih u većim količinama. Kosu sam u roku od dva tjedna boravka na moru oprala samo dva puta, a ovaj regenerator koristila svakodnevno po dva puta. Također nisam kosu namakala u moru, osim koliko nisam mogla izbjeći.

 

Kosu nisam bojala do prije 7 mjeseci, kad sam kupila bio-boju i otišla frizerki na bojanje. Nisam imala neki poseban razlog za to, no, nakon dva takva postupka, potrošenih 300 kn ukupno, odustala sam od bojanja na neodređeno vrijeme. Nije vrijedno toliko novaca,  da bi se kasnije boja neprekidno ispirala.

 

Do nedavno mi je kosa pojačano ispadala, punih 10 godina nisam otkrila zašto, s tim da sam u početku dosta posjećivala liječnike, no, bez rezultata. Sad ima oko 6 mjeseci kako ne ispada, pa sam odlučila ne šišati ju i slijedeće godine imati dugu kosu. Uzrok ispadanju nije bio samo jedan, no previše bi bilo da sad i o tome pišem. Otišla sam prije oko 2 mjeseca na trajnu ondulaciju (mini-val), pa kosa zahtijeva puno više brige i minimalno mučenje. To znači, nježno pranje, pažljivo sušenje, upotreba blagih i prirodnih sredstava za njegu kose, a to uključuje i ovaj regenerator, također i šamponske pločice vlastite izrade. Na šampon moje vlasište reagira svrbežom, a kosa je naelektrizirana, strši na sve strane. Kako imam umjetne kovrče, svakodnevno mogu uz pomoć ovog regeneratora formirati kovrče samo rukama, a kosa postaje meka i mirišljava, podatna i vlažna.

regenerator za kosu

Kosu raščešljam nakon pranja češljem sa rijetkim zupcima, a do slijedećeg pranja ju ne češljam. Ne koristim četke, češljeve sa gustim zupcima, također ni uvijače. Ne skupljam kosu u rep, što, po mojem mišljenju, s vremenom može izazvati razne probleme.

 

Ako vam je kosa netretirana, također zahtijeva njegu i nježan pristup. Možda vam se jako masti, možda je suha, možda puca, sve to pokazuje jednim dijelom, da je vaš pristup pomalo agresivan. Kosa mi je usporila rast od kad ne ispada, što mi je posebno zanimljivo, i to sa 1,5 cm mjesečno na 1 cm i to usred ljeta, kad kosa, kao, brže raste.

 

Ovaj regenerator nije za one s vrlo masnim vlasištem. Također se koristi u malim količinama. Koristim ga uglavnom na suhoj kosi, jedanput dnevno.

Ako vam se kosa jako masti, toliko da ju morate prati svaki drugi dan ili čak svaki, vjerujem da je problem upravo u prečestom pranju, također i u sredstvu za pranje. Pokušate li postepeno prati kosu svaki treći, pa svaki četvrti dan, priviknut ćete kosu na to, manje će se mastiti. Kod mene je to bilo već svaki treći dan, nisam mogla s njom ništa, stršala je na sve strane, zato sam i dala napraviti trajne kovrče. Sad perem kosu jedanput tjedno. Također, masno vlasište nije povezano s masnoćama u prehrani, u smislu da ih jedete previše. Izuzet ću ovdje margarin i rafinirana ulja, to nisu zdrave masnoće.

 

Vjerujem da je malo onih s normalnom kosom, zdravim vlasištem i uz to zadovoljnih s bojom i kvalitetom kose. Kosu boje već djevojčice, ne bi vjerovali, prisustvovala sam kod frizerke dogovoru majke i frizerke kako će kćeri napraviti par pramenova (već je imala par njih), a djevojčica od nekih 10-ak godina! Ja niti svojoj 18-godišnjoj kćeri ne mogu dokazati da to nije dobro, da nema smisla, da je ljepša prirodna boja, no, to je nemoguća i uzaludna misija. Mladi danas ne brinu o tome što je dobro ili pametno, bitno da su zanimljivi, drugačiji, ustvari, isti su kao i drugi, jer svi boje kosu. Ne razmišljaju o tome kakve posljedice slijede nakon višegodišnjeg tretiranja kose i vlasišta nizom kemikalija, da će sigurno imati problema, no, sada ih nemaju, a što će biti sutra, njima nije važno.

 

Prhut i iritacije na vlasištu problem su većine ljudi. Uzrok može biti preagresivan šampon, nedovoljno ispran s kose i vlasišta, prejaki regenerator, klorirana voda, nedovoljno kiselo vlasište, šamponi su alkalni, pa i vlasištu povećavaju pH. Moj muž je do nedavno imao lišajeve i prhut, čak i crvenilo po vlasištu i od kad pere kosu šamponskom pločicom, ti problemi su nestali, također i svrbež.

Sastojci za regenerator

  • 140 ml destilirane ili izvorske vode
  • 20 ml tinkture limuna (od korice) – daje zlaćani sjaj kosi, također i predivan miris
  • 10 ml ulja makadamije, nerafiniranog – sadrži prirodni zaštitni faktor, brzo se upija
  • 10 ml ulja koštica marelice, nerafiniranog – sadrži prirodni zaštitni faktor, njeguje kosu, hrani ju, daje joj sjaj
  • 10 ml glicerina – daje kosi mekoću i vlagu

regenerator recept

Priprema i upotreba:

Sve sastojke uliti u tamnu staklenu bočicu od 200 ml, dobro protresti (kao i prije svake upotrebe) i zatvoriti čepom raspršivačem. Dovoljno je 2-3 puta špricnuti po kosi i prstima lagano pritiskati kosu i uz pomoć topline dlanova potaknuti ulja da prodru u vlasi. Koristiti na suhoj kosi (nakon sušenja). Regenerator može poslužiti i kao maska za kosu, pola sata prije pranja kose. Ulja će nahraniti kosu, a nanesete li dovoljno preparata, na vlasište mislim, možete vlasište lagano izmasirati prije pranja kose. Masaža se izvodi kružnim „pokretima“ jagodicama prstiju, prelazeći preko cijelog vlasišta. Takvu masažu preporučujem svakodnevno, jer pojačava cirkulaciju u vlasištu i pomaže kod rasta kose.

Jastučnica

jastučnica

Još jedna sitnica, smiješna mnogima, no, ja sam isprobala i djeluje. Radi se o jastučnici. Ako je pamučna, iz kose izvlači vlagu, veže ju na sebe, pamuk se tako "ponaša". Kosa treba sadržavati dovoljno vlage, da bi bila meka i podatna, elastična i sjajna, ako je suha, nepodatna i teško ju češljate, vjerojatno joj nedostaje vlage.

 

Sama sam si sašila jastučnicu od materijala sličnog satenu (glatka i sjajna viskoza), mada može biti i od pravog satena, ako možete izdvojiti toliko novaca. Mene je koštalo oko 20 kn, sašila sam jastučnicu sama. Kosa ostaje meka i glatka, jer viskoza ne upija vlagu iz kose, a kosa samo klizi po jastučnici, pa se tako ne mrsi i postaje sjajna. Isto se događa i s kožom na takvoj jastučnici. Uz to, kosu i kožu takav materijal čini glatkom. To nije moja ideja, pročitala sam o tome na nekim stranicama na internetu. Volim sve isprobati, eksperimentirati, a ako djeluje, nastavim s tim.

Ovaj regenerator pomoći će vam i u vraćanju vlage kosi. Uz to treba piti i dovoljno tekućine kroz dan. Dehidrirate li često, to će se događati i vašoj kosi, također i koži.

 

Na kraju, ništa manje važna, je prehrana. Je li vaša kosa kovrčava ili ravna, ne ovisi o prehrani, ali ako vam pojačano ispada, jako se masti, ili je suha, beživotna, bez sjaja, uzrok je velikim dijelom u prehrani. Koliko prehrana utječe na naše zdravlje općenito, toliko i na zdravlje kose, a to je najvećim dijelom. Ostalo su postupci prema kosi i vlasištu. Hrana za kosu su proteini, baš kao i za kožu, no, ako vam ispada, vjerujem da je problem u nečemu što vam smeta, kako je bilo i kod mene. Otkrijete li što, sve što izvana činite za kosu, dat će još bolje rezultate.

Piše: Sanja Bregović