Regenerirajuća maska za kosu

 

Ova maska prvenstveno je namijenjena za dugu kosu, no može se koristiti i na  tretiranoj kratkoj kosi. Želite li dugu, zdravu, sjajnu kosu, potrebno je uložiti dosta truda i  vremena u njegu. Duga kosa treba nježan pristup, strpljenje, vrijeme, zato mnoge žene odustaju od duge kose. Imala sam kratku kosu do veljače pretprošle godine, pojačano mi je ispadala  godinama, tako da mi duga kosa nije imala smisla. Kad sam primijetila da mi je   prestala ispadati, prestala sam sa šišanjem.

 

Duljina do ramena i nije zahtijevala neku posebnu njegu, no kako je sad već puno dulja, počela sam primjećivati suhe vrhove. Regenerirajuća maska je bilo ono što joj je trebalo. Ova će maska ujedno kosu i lagano potamniti. Kako imam svijetle "pramenove", oni sada bolje dolaze do izražaja.

 

Kosa mi ljeti uz pomoć mog regeneratora bez ispiranja prirodno posvijetli. Mnogi su uvjereni da odlazim frizerki na pramenove, no, to su prirodni pramenovi. Kod frizerke nisam bila 11 mjeseci, a kćer mi je nedavno skratila i oblikovala kosu. Koristim ionsko sušilo za kosu, mislim da je puno bolje od običnog. Kosa je mekša i zadržava u sebi vlagu, a vrhovi ne pucaju. Za raščešljavanje koristim češalj sa zaobljenim, rijetkim   zupcima, a za sušenje ne koristim nikakve četke. Ne koristim gumice, ne vežem kosu u repu, ponekad je skupim kopčicom za kosu. Mislim da vezanje kose u rep oštećuje korijen kose, slabi ga. Također kosa puca na mjestu na koje se stavlja gumica.  

 

Iznutra ćete kosu i korijen kose najbolje nahraniti proteinima. Najbolji su oni životinjskog porijekla: meso, jaja, riba, perad. Imate li prhut, masno ili suho vlasište, to je povezano s prehranom. Moguće je da vam nedostaje dobrih masnoća u prehrani, masnoća iznutra vlaži kožu i vlasište, uravnotežuje lučenje masnoće na vlasištu. Prhut je najčešće simptom alergije na neku namirnicu ili sastojak u hrani.  

 

Kosa mi je prestala ispadati godinu dana nakon što sam počela s LCHF prehranom.   Vlasište mi nije suho. Nemam prhut, nije mi ni masno previše. Jedino, eto, suhi vrhovi, zato ova regenerirajuća maska.

Sastojci

 

  • 1 žutanjak (od domaćeg jajeta)
  • 1 žlica ulja argana – hladno prešanog
  • 1 žlica kokosovog ulja – hladno prešanog
  • 1 žlica ricinusovog ulja – hladno prešanog
  • 1 žličica tinkture koprive ili čička
  • 1 žlica kakaa – čistog kakao-praha, po mogućnosti organskog – izvor proteina za kosu, također i boja za kosu

Priprema:

  1. Stavite zdjelicu iznad posude s vodom. Voda treba lagano vreti. Stavite sve sastojke u drugu, manju zdjelicu, koju ćete staviti u onu koja je direktno na pari. Masku treba kuhati, ali vrlo lagano. Kuhajte na pari neprestano miješajući. Maknite zdjelicu čim se maska počne zgušnjavati.
  2. Kosu navlažite vodom. Stavite rukavice. Nanesite masku po cijeloj duljini kose i po vlasištu.
  3. Skupite kosu, stavite preko svega vrećicu pa topli ručnik. Držite masku na kosi oko dva sata. Više od toga nije potrebno. Kosu isperite toplom vodom i operite je šamponom. Raščešljavanje će biti puno lakše nego inače, kosa će biti meka, glatka, sjajna i čvršća. Lakše ćete je oblikovati u frizuru. Najbolji učinak postigla sam nakon otprilike mjesec i pol redovitog stavljanja maske. Stavljala sam je jednom tjedno, a kosu niti ne perem češće.

maska za kosu

Koristim šamponske pločice vlastite izrade, već godinu i pol, jako sam zadovoljna. Kosi je trebalo dosta vremena da se privikne, oko 2 mjeseca. Ispočetka je reagirala tvrdoćom, nisam ju mogla dobro isprati, djelovala je teško i masno. Sad toga više nema. Šamponska pločica, a neki ju nazivaju tvrdim šamponom, idealna je za pranje kose. Ujedno ju koristim i za tuširanje. Ne sadrži nikakve kemikalije, kosa djeluje gušća, vlasi deblje, nema statičkog elektriciteta. Kod ispiranja ne koristim ocat, jer mi smeta za vlasište. Nakon pranja i sušenja kose koristim samo svoj regenerator bez ispiranja, a za oblikovanje kvalitetan gel i lak za kosu.

Piše: Sanja Bregović