Ružmarin pločica

šamponska pločica Ružmarin

Ovaj šampon je očiti primjer kako ne trebate puno sastojaka da biste dobili vrhunsku kozmetiku, ali trebate imati vrhunsku namirnicu. Upravo sam to i imala. Od prošle sezone sam sačuvala predivan macerat ružmarina. Kada vidite tu boju i teksturu, jednostavno vam bude jasno koliko je to ljekovito. Stajao je cijelo ljeto na suncu i ružmarin se naprosto otopio u maslinovom ulju.

 

Ružmarin je izuzetna biljka za kozmetiku. Zbog svojih izraženih antigljivičnih svojstva bio mi je potreban da zaliječim perut. Nisam htjela dodavati niti jednu drugu biljku jer sam htjela šamponsku pločicu sa izrazitim svojstvima ove biljke. Ružmarin potiče cirkulaciju, rast i oporavak kose. Ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Neizostavan je za njegu vlasišta i borbu protiv peruti.

 

Sastojci ružmarina daju šamponskoj pločici nekakvu ciglastu, zemljanu nijansu. Sapun je izgledao predivno dok sam ga rezala. Nisam čak nisam trebala dodavati previše mirisa jer je macerat ružmarina sam po sebi već predivno mirisao. U sapun sam dodala još vrlo malo eteričnog ulja od ružmarina.

 

Kada radite čaj od ružmarina u svrhu sapuna, dobro ga prokuhajte. Kuhajte ružmarin barem pola sata na vrlo blagoj vatri. Nakon toga skinite s vatre i pustite da otopina odstoji nekoliko sati. Količina ružmarina koju stavljam za tu svrhu je maksimalna količina koja može stati u destiliranu vodu, a da pri tome sve bude dobro potopljeno. 

Sastojci

Uljni dijelovi
  • 60% macerat ružmarina
  • 40% ulje kokosa
Tekući dijelovi
  • čaj od ružmarina
Dodaci
  • eterično ulje ružmarina

popust: 8%

Za izračun cijelog recepta koristite sapunski kalkulator koji će vam dati točne parametre recepta prema točnoj gramaži ulja koju ćete upotrijebiti.

 

Za izradu sapuna koristila sam okrugli kalup. Vidi članak okrugli kalup.

 

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

  • jaki čaj ružmarina u destiliranoj vodi
    • eterično ulje ružmarina

Piše: Sunčica P.