Hranjiva maska za kosu

Oporavite kosu nakon ljetovanja! Sunce je korisno, no, kosa ga baš i ne "voli". Čak i normalna, zdrava i netretirana kosa zahtijevat će dodatnu njegu ljeti. Boravite li više na suncu, dodatno zaštitite kosu nekim balzamom ili nerafiniranim uljem, recimo kokosovim uljem,  uljem makadamije, ricinusa ili avokada.

 

Bojite li kosu ili ste ju trajno nakovrčali, ona će tražiti i više od dodatne njege. Ovakvom maskom možete ju oporaviti. Jedanput mjesečno bit će dovoljno. Umjesto samog maslinovog ulja, možete upotrijebiti macerat od oraha, ako imate tamnu kosu. Orah je kiseo, pa će to odgovarati i vlasištu.

 

maska za kosu

Puštate li kosu da naraste, također ju treba njegovati, paziti kako ju fenirate, možda da nabavite ionsko sušilo, ono ne izvlači vlagu iz vlasi, već ju vraća u korijen kose i u samu vlas. Kosa je nakon feniranja prirodnijeg izgleda, mekša i sjajnija, nego nakon upotrebe običnog sušila. Samo onima s puno vremena mogu savjetovati prirodno sušenje na zraku, meni je to naporno, počne me vlasište svrbjeti, a sušenje i potraje.

 

Kosu ćete, ipak, najbolje nahraniti – iznutra. Naravno, kombinacija dobre, nutritivno bogate prehrane i dodatna, prirodna njega kose, dat će najbolje rezultate.

 

Ispada li vam kosa pojačano, primjećujete li da je sve tanja i da je imate sve manje, važno je otkriti uzrok ispadanju. Znam da to uopće nije ni lako ni jednostavno. Potrebno je puno vremena i strpljenja i nikad ne odustati. Kad vam netko kaže da je to normalno "u tim godinama" ili ste sigurno slabokrvni ili slične stvari,  ne slušajte ga, nije u pravu. Ne odustajte zato što predugo traje ili ste navikli! Moja borba trajala je ravnih – 10 godina!

 

Kad jednom riješite taj problem, dolazi drugi na red, a to je jačanje korijena kose, tek onda možete sanjati o lijepoj, zdravoj kosi. Jačanje korijena ovisi najvećim dijelom o prehrani, a da previše ne mučite korijen kose, bitno je i bojanje kose svesti na minimum, također i ne prečesto vezati kosu u čvrsti rep.    
Imate li lijepu, zdravu kosu, njegujte ju redovito i nemojte ju mučiti. Ovakvu masku redovito koristite, rezultati neće izostati:  meka, glatka, sjajna, elastična kosa.

 

Sastojci

(Ovo vrijedi za kratku kosu. Za poludugu kosu stavite dva puta više, a za dugu tri puta više sastojaka)

 

  • 1 žutanjak, najbolje od domaćeg jajeta
  • 10 ml domaćeg maslinovog ulja ili kokosovog ulja – maslinovo ulje odlično prodire u vlas, potiče rast kose
  • 10 ml ulja avokada, poslužit će i ulje makadamije – njeguju oštećenu kosu
  • 1 žlica tinkture koprive (korijen i list) – njeguje vlasište, naročito dobro djeluje kod osjetljivog vlasišta i peruti
  • imate li suhu kosu, dodajte u gotovu masku 1 žlicu aloa vera gela ili glicerina

maska za kosu

Priprema:

  1. Sastojke kuhati na pari par minuta, uz neprekidno miješanje. Maska je gotova kad malo  posvijetli i zgusne se. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte aloa vera gel. Pomiješajte.
  2. Masku nanesite na vlažnu kosu, nikako suhu, također ju umasirajte u vlasište. Ako imate dugu kosu, zakopčajte ju nakon nanošenja maske. Stavite na kosu plastičnu kapu ili vrećicu, zavežite ju nekako. Zamotajte glavu u topli ručnik (možete ga zagrijati toplim zrakom iz sušila). Sušilo za kosu možete koristiti i tokom držanja maske na kosi, da povremeno zagrijete sve preko ručnika.
  3. Ostavite masku da djeluje dulje od 1 sata, po mogućnosti 2 sata. Isperite masku, operite kosu šamponom i posušite.

Piše: Sanja Bregović