Upotreba šamponskih pločica

 

upotreba šamponskih ploačicaŠamponske pločice su kruti sapuni i treba malo više truda da bi se šampon rasporedio po kosi. Komercijalne šampone lako resporedite po kosi čisto zato jer su tekući. Ustvari takav tekući šampon i nije baš dobro nerazrijeđenog stavljati na tjeme jer su to ipak velike koncentracije kemikalija. Industrijski šamponi lako će se zapjeniti jer su puni lauril sulfata za pjenjenje. Kod šamponske pločice, postepeno pjenite i trljate po kosi.

 

Dobar je savjet u posudicu od sapuna staviti malo vode i pustiti da sa šamponska pločica topi.

Kada natrljate šamponsku pločicu po kosi, prolijte vodu iz posudice na kosu. Time ćete postići gustu pjenu koja će jednolično zapjeniti čitavu kosu.

 

Dugu i gustu kosu teže je oprati. Kada koristite šamponsku pločicu, napravite 2 zahvata. U prvom zahvatu trljate gornji dio kose. U drugom zahvatu glavu spustite dole i trljate donji dio kose. Upravo je to prikazano na slici. Na taj način ste sigurni da ste dobro oprali cijelu kosu.

Šamponske pločice ostavljaju kosu "polegnutom". Ako se sapun ne ispere dobro, kosa će djelovati "sljepljeno". To je normalna pojava kod upotrebe svih sapuna na kosi, jer sapuni imaju ph koji vuče na lužnato. Kosa s druge strane voli kiseliji ph. Zato se kod upotrebe šamponskih pločica, preporuča ispiranje na poseban način.

 

Najjednostavniji način je da 2 ili 3 žlice domaćeg jabučnog octa razrijedite u 1/2 litre tople vode i takvom otopinom prelijete kosu. Kosu nakon toga možete i ne morate ponovno ispirati. Kiselija otopina pomoći će da se otklone ostaci sapunske vode i kosa će ponovo dobiti živost. Imate ćete onaj pravi osjećaj prirodne čistoće na kosi. Kako se sve može ispirati kosa, više pogledajte u članku "Ispiranje kose".

Piše: Sunčica P.