Lavanda sapun

lavanda sapun

Ovako izgleda moj prvi uspjeli sapun. To znači prvi sapun s kojim sam bila potpuno zadovoljna. Da biste počeli izrađivati sapune, morate proći put pripreme, planiranja, neuspjelih pokušaja... Sapun koji dobijete mora vas zadovoljiti teksturom, mirisom, bojom, oblikom. Ovaj lavandin sapun je zaista dobar kao početak. Lavandino eterično ulje je relativno jeftino i Hrvatska ga ipak proizvodi. Ulje je zahvalno jer se lavandin miris dobro održi u sapunu. Lavandin sapun bez lavandinih pupoljka stvarno bi bio prazan.

Sastojci

Potrebne sastojke možete lako izračunati i prilagoditi. Pročitajte člank "Izračun sastojaka".

  • 500 g maslinovog ulja
  • 250 g suncokretovog ulja
  • 93,47 g NaOH
  • 247,50 g destilirane vode
  • 2 žlice suhih lavandinih pupoljaka
  • 10 ml eteričnog ulja lavande
  • 5 g ljubičastog pigmenta

 

ukupna masa sapuna: 1090,96 g

popust:7%

Prilikom izrade ovog sapuna izumila sam okrugli kalup od vodovodnih cijevi. Vidi članak okrugli kalup.

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

Kod lavandinog sapuna tradicionalno se uz maslinovo ulje koristi palmino ili kokosovo ulje. U ovom slučaju to nisam napravila iz dva razloga. Palmino i kokosovo ulje daju tvrđe sapune i sapun se prilikom izrade brzo stvrdnjava. Kada radim s okruglim kalupom trebam ulja koja daju meki sapun i teže prelaze u kruto stanje. Suncokretovo ulje daje bijeliju boju, a to i želim, jer će ljubičasti pigment više doći do izražaja.

 

Prilikom izrade sapuna jednostavno sam odvojila manju količinu gotove smjese i umiješala ljubičasti pigment. Istovremeno sam u kalup ulijevala bijelu i ljubičastu smjesu. To radite na isti način kao kada radite mramorni kolač. Ispadnu tako zanimljive i lijepe šare!

18.03.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/13