Klorofilni sapun

Danas na tržištu postoje mnogi proizvodi bogati klorofilom koji služe kao nadopuna u ishrani. Klorofil isto tako blagotvorno djeluje i na kožu, pomaže u jačanju tkiva i čiščenju kože, pomaže koži u zadržavanju vlage, omekšava i umiruje kožu. Poboljšava tonus i elastičnost, steže pore i može pomoći kod akni uzrokovanih bakterijama. Klorofil se danas smatra najjačim prirodnim sredstvom za zaštitu organizma od promjena na stanicama i jedna od tvari s najjačim antioksidativnim djelovanjem. U kozmetičkom smislu klorofil ima još jedno važno svojstvo. Odličan je prirodni, unutarnji dezodorans pa se koristi kod neugodnog zadaha ili znoja. Sve o blagodatima klorofila pročitajte u članku "Zašto zelene biljke liječe?".

klorofil sapun

Bila sam znatiželjna i zanimalo me kakvu će boju klorofilni proizvodi ostaviti na sapun. Isključivo me zanimaju prirodne boje i ovo mi se činilo kao predivan način da sapun dobije svježu zelenu, prirodnu boju. Odlučila sam koristiti prah od spiruline i prah od ječmene trave.

 

Spirulina je plavo-zelena slatkovodna alga koja raste u jezerima i ribnjacima. Spirulina je jedna od najcjenjenijih algi u prehrani i njezi kože. Ova zelena alga bogata je mineralima i elementima u tragovima, ima hidratantne učinke i poboljšava teksturu kože. Spirulina daje sapunu tamno zelenu boju kao na slici. 

 

Prah ječmene trave je mladi zeleni ječam, pažljivo hladno sušen (liofiliziran) za održavanje bioaktivnih svojstva. Sadrži gotovo sve vitamine i minerale koje današnja znanost poznaje. Očarala me predivna svijetlo zelenu boja koju daje sapunu.

 

Iako su ovi sapuni predivni i prorodno bojani, boja ipak postepeno blijedi na svjetlosti. Slika je nastala nakon vađenja sapuna iz kalupa i zaista je boja fantastična. Nakon stajanja, zelena boja blijedi i gubi tu živost. Ova činjenica je bitna za one koj se bave prodajom sapuna pa ovo očito nije recept za takve. Nastojala sam u recept uklopiti ulja koja daju mekane sapune, koji ne otvrdnjavaju brzo. Htjela sam dobiti na vremenu kako bih stigla izlijevanjem smjesa različitih boja napraviti zanimljiv sapun.

klorofil sapun

Recept po sapunskom kalkulatoru

(vidi link sapunski kalkulator)
  • suncokretovo ulje 300 g
  • ulje rižinih mekinja 300 g
  • popust 5%
  • lužina 77,18 g
  • tekućina 198,00 g
Dodaci
  • eterično ulje mente i ružmarina
  • 2 male žličice spiruline u prahu
  • 2 male žličice ječmene trave u prahu
Ulje za premašćivanje
  • 88 g konopljinog ulja (10% od ukupne sapunske mase)

Postupak izrade sapuna treba napraviti prema uputstvima u članku postupak izrade sapuna.

 

Kada u postupku dođete do dijela u kojem sapun miješate u trag, onda je moment za premašćivanje s finim uljima. Za premašćivanje sam koristila konopljino ulje koje je izuzetno kvalitetno u njezi kože. U 88 g konopljinog ulja sam dodala eterična ulja mente i ružmarina. Takav miris mi najbolje pristaje za ovako svježe, zeleni sapun. Ovu mješavinu dodajete u trag sapuna. Kako se računa premašćivanje pročitajte u članku Premašćivanje

Konopljino ulje

Konopljino ulje zbog svojih ljekovitih osobina izuzetno blagotvorno djeluje na kožu koju hrani, obnavlja i regenerira a osobito je korisno za problematičnu kožu i sluzokožu zahvaćenu psorijazom, dermatitisom, ekcemima, aknama, herpesima, aftama i drugim problemima.  Kvalitetno konopljino ulje je zelene boje zbog visoke zastupljenosti klorofila koji povećava epitelizaciju stanica kože i sluznice. Budući da koža, kosa i nokti  nastaju iz iste linije dermalnih stanica, konopljino ulje poboljšava kvalitetu kose koja je gušća i sjajnija, noktiju koji su čvršći i kože koja je mekša. Kako je konopljino ulje gotovo identično našim lipidima u stanju je prodrijeti u stanice i podmazati površinu između njih. Kožu će ne samo nahraniti već će ukloniti fleke, pomoći zarastanju rana, spriječiti isušivanje kože, detoksificirati kožu i izjednačiti ten pri čemu neće začepiti pore.

Sapunsku smjesu dijelite na tri dijela. U jedan dio ide prah spiruline koji daje tamno zelenu boju. U drugi dio ide prah ječmene trave koji daje svijetlo zelenu boju. Treći dio smjese ostaje bijeli. Koristila sam silikonske kalupe. Naizmjeničnim ulijevanjem te tri smjese kreirate svoja umjetnička djela.

klorofil sapun

Piše: Sunčica P.