Orah pločica

Orah šamponska pločica se temelji na maceratu zelenih plodova oraha i mladog orahova lišća u maslinovom ulju. Maslinovo ulje koje koristim je vrhunske kvalitete. Nakon što takva otopina odleži 40 dana na suncu, dobivate vrhunsko kozmetičko sredstvo za mnoge namjene. Takav macerat je izvanredan za njegu kože pa tako i vlasišta. Ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Ovaj pripravak može pomoći kod peruti na vlasištu, krasti i svraba vlasišta, ispadanja kose. Čak i ako nemate nikakvih problema s kosom i vlasištem, ovo je izvanredno sredstvo za prirodnu njegu kose.

 

Tekući dio šamponske pločice je jaki čaj od orahova lišća. To je i inače poznato prirodno sredstvo kojim vlasište održava zdravim. Naprosto rješava sve probleme vlasišta.

 

orah pločica

Ostala ulja unutar šamponske pločice su redom kvalitetna ulja. Ricinusovo i kokosovo ulje daju bogatu pjenu i lijepo njeguju. Upotrijebila sam nerafinirano suncokretovo ulje koje uz maslinovo ima izrazito njegujuća svojstva. Kokosovo i palmino ulje su prisutni zbog potrebe za tvrdoćom sapuna. Šamponska pločica odlično zapjeni kosu što je jako važno kod pranja. Kosa nakon pranja je točno ono što nazivamo "prirodno njegovanom kosom". Nisu potrebni nikakvi regeneratori, niti dodaci. Čak nije potrebno niti ispiranje s octom ili sličnim kiselijim sredstvom (što je inače uobičajeno kod ovakve njege). Pripisujem to nešto kiselijem ph koji je posljedica korištenja orahova lista. Kosa je meka, čista, lagano se raščešlja i ostaje zdrava jer je njegovana na pravi način

 

Sastojci

Uljni dijelovi
  • 30% macerat zelenih oraha
  • 25% ulje kokosa
  • 15% ricinus ulje
  • 10% suncokretovo ulje
  • 20% palmino ulje
Tekući dijelovi
  • jaki čaj orahova lišća u destiliranoj vodi
Dodaci
  • eterično ulje kadulje

popust: 7%

macerat oraha

 

Slika prikazuje macerat oraha na samom početku postupka maceriranja. Pri karaju taj macerat postaje sve tamniji i gušći. Zaista je vrhunsko kozmetičko sredstvo.

 

Za izračun cijelog recepta koristite sapunski kalkulator koji će vam dati točne parametre recepta prema točnoj gramaži ulja koju ćete upotrijebiti.

 

Za izradu sapuna koristila sam okrugli kalup. Vidi članak okrugli kalup.

 

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

Piše: Sunčica P.