Orah pločica

Orah šamponska pločica se temelji na maceratu zelenih plodova oraha i mladog orahova lišća u maslinovom ulju. Maslinovo ulje koje koristim je vrhunske kvalitete. Nakon što takva otopina odleži 40 dana na suncu, dobivate vrhunsko kozmetičko sredstvo za mnoge namjene. Takav macerat je izvanredan za njegu kože pa tako i vlasišta. Ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Ovaj pripravak može pomoći kod peruti na vlasištu, krasti i svraba vlasišta, ispadanja kose. Čak i ako nemate nikakvih problema s kosom i vlasištem, ovo je izvanredno sredstvo za prirodnu njegu kose.

 

Tekući dio šamponske pločice je jaki čaj od orahova lišća. To je i inače poznato prirodno sredstvo kojim vlasište održava zdravim. Naprosto rješava sve probleme vlasišta.

 

orah pločica

Ostala ulja unutar šamponske pločice su redom kvalitetna ulja. Ricinusovo i kokosovo ulje daju bogatu pjenu i lijepo njeguju. Upotrijebila sam nerafinirano suncokretovo ulje koje uz maslinovo ima izrazito njegujuća svojstva. Kokosovo i palmino ulje su prisutni zbog potrebe za tvrdoćom sapuna. Šamponska pločica odlično zapjeni kosu što je jako važno kod pranja. Kosa nakon pranja je točno ono što nazivamo "prirodno njegovanom kosom". Nisu potrebni nikakvi regeneratori, niti dodaci. Čak nije potrebno niti ispiranje s octom ili sličnim kiselijim sredstvom (što je inače uobičajeno kod ovakve njege). Pripisujem to nešto kiselijem ph koji je posljedica korištenja orahova lista. Kosa je meka, čista, lagano se raščešlja i ostaje zdrava jer je njegovana na pravi način

 

Sastojci

Uljni dijelovi
  • 30% macerat zelenih oraha
  • 25% ulje kokosa
  • 15% ricinus ulje
  • 10% suncokretovo ulje
  • 20% palmino ulje
Tekući dijelovi
  • jaki čaj orahova lišća u destiliranoj vodi
Dodaci
  • eterično ulje kadulje

popust: 7%

macerat oraha

 

Slika prikazuje macerat oraha na samom početku postupka maceriranja. Pri karaju taj macerat postaje sve tamniji i gušći. Zaista je vrhunsko kozmetičko sredstvo.

 

Za izračun cijelog recepta koristite sapunski kalkulator koji će vam dati točne parametre recepta prema točnoj gramaži ulja koju ćete upotrijebiti.

 

Za izradu sapuna koristila sam okrugli kalup. Vidi članak okrugli kalup.

 

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

03.03.2018.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Poštovana Sonja, čaj od orahova lišća je tekuća komponenta izrade sapuna umjesto koje bi inče išla destilirana voda. Dakle, umjesto da sapun radite s destiliranom vodom, vi koristite otopinu orahova lišća u destiliranoj vodi. Količina takve otopine se izračunava na načina kako se izračunavaju sastojci za pojedini sapunski recept. U članku nisam navodila točne količine sapunskog recepta već samo okvirne. Linkovima navodim na članke koji opisuju točan postupak izrade sapuna i način na koji se izračunavaju točne količine sastojaka. Možda sam to odmah trebala napisati konkretne iznose svih sastojaka. Eto, imat ću na umu pa ću to napraviti prvom prilikom. LP

Dobar dan gazdarice da li ima odredjena kolicina caja od oraha koja ide za izradu plocice od oraha jer to tije navedeno ni u postotcima.Unaprijed hvala.

Draga Gazdarice! Napravila sam orah pločicu, ali sam uz macerat oraha u maslinovom ulju (onaj s mrkvicom, od ljeta) koristila još kokosovo ulje, palmino ulje i bučino ulje, a nisam koristila nikakav miris. Ispala je puno tamnija od ove Vaše na slici, ali je predivna!!! Kosa se savršeno opere, meka je i podatna. Nije joj potreban nikakav regenerator. Bila sam najviše skeptična koliko će se i kako pjeniti, no ispalo je da je upravo pjena najveći adut ovakvog pranja kose - pjena je obilna i skroz svjetla, bez obzira na boju same pločice! Puno Vam hvala na ideji, poticaju i savjetima!

Petra, naravno da ne smeta. To je odlična primjena ostatka macerata za sunčanje. Tako treba razmišljati!

Draga gazdarice! Preostalo mi je macerata zelenih oraha i mrkve, koji sam koristila pri sunčanju. Da li ga mogu upotrijebiti za orah pločicu. Nadam se da mrkvica ne bi trebala smetati :)

Nismo još krenuli sa prodajom , ali uskoro...

Poštovana, da li bi neka od vaših pločica bila dobra za seboricni dermatitis na tjemenu? Mozda orah pločica? hvala unaprijed

molim vas informaciju kako kupiti vaše proizvode. srdačno

Postovana, mogu li se Vasi proizvodi kupiti i gde

ves963, naravno da može

Htjela bih praviti ovaj šampon, da li može macerat samo od lišća dok ne pristignu mladi orasi

Sandra, mislim da se može macerirati u svinjskoj masti, ali to nisam nikad radila tako da vam ne mogu savjetovati. Što se postupka tiče, postupak je kod savkog sapuna isti, pa taj dio ne ponavljam u svakom članku. Imate linkove (zeleni tekst) u članku koji vode na određene dijelove postupka izrade sapuna.

vidjela sam da ste objavili da se može i postupak molim vas,inače stranica vam je odlična svaka čast

molim vas pomoć ,dali se macerati mogu raditi i od svinjske masti ,ja imam domaću neslanu pami je to povoljnije.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/2