Premašćivanje sapuna

Premašćivanje sapuna je važan postupak ako želite ublažiti djelovanje sapuna i iskoristiti svojstva visoko kvalitetnih ulja. Takav postupak će ujedno i ublažiti pH izrađenog sapuna. Imajte na umu da masniji sapuni lošije čiste, mekši su, ali su ugodniji za kožu. Prilikom izrade sapuna, sapun uvijek premašćujete izračunom popusta. Da bi sapun bio prihvatljiv za kožu, ovaj postupak je neophodan. Računanje recepta s popustom je standardni postupak u izradi sapuna i sve o računanju recepta s popustom je opisano u članku "Izračun sastojaka". Postoji još jedan način dodatnog premašćivanja sapuna koji se radi dodavanjem masnoća u trenutku miješanja sapuna u trag.

premašćivanje

Postupak premašćivanja dodavanjem ulja u trag radite kada želite još dodatno ublažiti sapun i iskoristiti svojstva kvalitetnih ulja. Drugim riječima, lužina neće upropastiti ta visokovrijedna ulja koja ste dodali naknadno u trag. Prije toga ste normalno napravili svoj sapunski recept i predvidjeli popust. U slučaju da kanite premašćivati dodavanjem ulja u trag, predlažem vam da uvijek izradite početni recept s 5% popusta.

 

Kada imate gotov recept, imat ćete i podatak o ukupnoj sapunskoj masi. Ukupna sapunska masa je zbroj mase masnoća, lužine i tekućine. Premašćivanje se radi s 3 - 10 %. Neki stavljaju i više, ali mislim da bi to bilo pretjerano. Na primjer ako imamo sljedeći recept. Recept je rezultat sapunskog kalkulatora

Recept

  • palmino ulje 600 g
  • kokosovo ulje 300 g
  • maslinovo ulje 100 g
  • popust 5%
  • lužina 148,23 g
  • tekućina 330,00 g

 


 

Ukupna sapunska masa je zbroj masnoća, lužine i tekućine : 600+300+100+148,23+330,00=1.473,23 g

1% od 1.473,23 g je 14,73 g

Ako premašćujete s 10% onda premašćujete sa 14,73 * 10 =147,3 g neke masnoće.

 

Premašćivanje se radi s najkvalitetnijim uljima koja se dodaju u momentu kada se sapun miješa u trag. Dodavanjem ulja u tom momentu je najoptimalnije kako bi se što više sačuvali kvalitetni sastojci iz ulja. Ulja koja obično koristim za premašćivanje je maslinovo, shea maslac, rižino ulje. Praktično je da sve dodatke koje stavljate u trag najprije umiješate u ulje s kojim premašćujete. Tako u to ulje možete staviti suhe biljke. Također, možete staviti med, aktivni ugljen, mlijeko u prahu, mljevenu kavu, kakao i na kraju eterična ulja. Takvu smjesu dodajete u trag prilikom miješanja sapunske smjese.

Piše: Sunčica P.