Šnenokle

Šnenokle ili paradižot je stari recept austrijskog porijekla. Toliko je recept genijalan da je jednostavno vječan i svi ga uvijek volimo. Ne moram napominjati da je glavna namirnica ovog recepta jaja i da što su svježija i prirodnija, ovo jelo je ukusnije. Jaja su superhrana i zato je ovo zdravo jelo. Za njega vam stvarno trebaju samo jaja, mlijeko, šećer i vanilija. Vaniliju po mogućnosti prirodnog porijekla, vidi link za recept. Ovo jelo radite od koliko jaja imate, uvijek će biti dobro!

šnenokle

Sastojci

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera (od toga 1 žlica za bjelanjke)
  • 1 l mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • ekstrakt vanilije
  • malo soli
šnenokle

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke malo posolite i izmiksajte u čvrsti snijeg s jednom ž licom šećera. U žumanjke dodajte preostale 4 žlice šećera, ekstrakt vanilije i dobro umiksajte. Za to vrijeme stavite da se mlijeko kuha.

šnenokle

U kipuće mlijeko stavite žlicu po žlicu snijega. Nakon pola minute okrenite žličnjak na drugu stranu i neka se kuha još pola minute na drugoj strani. Vadite šupljom žlicom van u zdjelu.

šnenokle

Skinite mlijeko s vatre. U izmiksane žutanjke dodajte 2 žlice brašna. Dodajte i nekoliko žlica vrućeg mlijeka. Promiješajte i lagano ulijevajte u vruće mlijeko uz stalno miješanje. Vratite  na blagu vatru dok se krema lijepo ugusti.

šnenokle

U zdjelu sa žličnjacima možete dodati Petit Beurre kekse. Zalijte sve skupa sa kremom od žutanjaka. Pustite malo da se ohladi na sobnoj temperaturi pa pospremite u hladnjak. Šnenokle su najukusnije kad se malo prohlade. Servirajte u zdjelice i eventualno pospite malo sa čokoladom u prahu ili slično.

Piše: Sunčica P.