Punjena jaja
Iako je ovo odlično uskrsno jelo, često ga pripremam i inače, obično za večeru uz svježu salatu. Ako vam djeca inače i ne vole jaja, ovaj recept će sigurno zavoliti. Toliko je ukusno i dobro!
Sastojci
- 6 jaja
- 10 dkg suhog mesa (šunke, suhog karea, slanine...)
- nasjeckani peršin, papar
- pola vrećice parmezana (nije nužno)
- 3 dkg senfa
- 10 dkg maslaca
za umak:
- 2 kisela vrhnja
- 1 majoneza u vrećici
- sjeckani vlasac (može i suhi)
Skuhajte 6 tvrdo kuhanih jaja. Jaja očistite i narežite polovice. Izvadite žumanjke i zgnječite ih. Žumanjcima dodajte sitno nasjeckano suho meso, papar, nasjeckani peršin, maslac, parmezan, senf. Sve skupa izmiješati i puniti polovice bjelanjaka.
U zdjeli napraviti umak od majoneze, kiselog vrhnja i sjeckanog vlasca. Dobro izmiješati i na taj umak položiti punjena jaja.
Ovo jelo se može poslužiti kao hladno, ali i kao toplo. Za toplo jelo najprije dinstate rižu. Kad je riža gotova, stavite na rižu punjene bjelanjke, prelijete umakom, pospete mrvicama i stavite u pećnicu da se kratko zapeče. Također možete jaja položiti u vatrostalnu zdjelu, preliti umakom, posuti mrvicama i kratko zapeći u pećnici.
Ako niste ljubitelj bijelih umaka, slobodno položite punjene bjelanjke na očišćenu salatu i uživajte!
Piše: Sunčica Pećnjak