Pinca

pinca

Sastojci

  • 1 dl mlijeka
  • 2 kocke kvasca
  • 1 kg brašna za dizana tijesta
  • 12 jaja (8 žumanjaka, 3 cijela jaja i jedan žumanjak za premazivanje)
  • 30 dkg šećera
  • 3 vanilin šećera
  • sok od jedne naranče
  • ribana korica
  • od 2 naranče i jednog limuna
  • 2 čepa ruma
  • malo soli
  • 30 dkg masnoće (pola margarin, pola ulje)
  • slatka vodica

 

Ovo je uskršnja pogača (pinca) babe Kate iz Šibenika. Recept ide ovako: u toplo mlijeko stavimo 1 žlicu šećera, 1 žlicu brašna i razmrvljeni kvasac te ostavimo na toplom mjestu 10-ak minuta. Dok se naš kvasac lagano diže, to vrijeme ćemo iskoristiti za sljedeću radnju, a to je odvojiti bjelanjke od žutanjaka i izlupati snijeg od 3 bjelanjka (ostale bjelanjke možete iskoristiti za uskršnji doručak na način da ih ispečete sa sitno nasjeckanim mladim lukom). U čvrsto izlupane bjelanjke dodavati postupno žutanjke (11 kom), šećer, vanilin šećer, sok od naranče, ribanu koricu, 2 čepa ruma. U veliku posudu istresti brašno, dodati sol te započeti miješanje tijesta uz naizmjenično dodavanje kvasca, smjese od jaja te masnoće koju smo u međuvremenu pripremili na način da smo je doveli u tekuće stanje. S obzirom da je to vrlo teška i kompaktna smjesa možda će vam biti potrebna snaga vaše druge polovice (muža).

Kada se tijesto dobro izradi (da se počne odvajati od kuhače) stavite ga na toplo mjesto i pričekajte barem 3 - 4 sata da se digne. Nakon toga ga premijesite, vratite u posudu i opet sačekajte 1 - 2 sata. Kada se tijesto diglo, rasporedite ga u manje pogače. Napravite znak mercedesa sa škarama na sredini, premažite žutanjkom i stavite na papir za pečenje. Pecite 45 minuta na 150 C. Nakon 15 minuta pečenja pokrijte pogače s folijom da ne bi potamnile. Kada su gotove vruće ih premažite slatkom vodom.

Dobar tek!

pinca

Piše: Sunčica Pećnjak