Karbonara

Pasta carbonara je originalno talijanski recept koji koristi špagete, jaja, slaninu i nešto začina. Puno je izvedenica ovog jela i svi mi radimo karbonaru na neki svoj način. Kod talijanske verzije recepta naglasak je na nekoliko stvari, a to su:

 

- Nikako raskuhati špagete.

 

- Slanina je obavezni sastojak i daje karakterističan okus. Slaninu nemojte pokušavati zamijeniti šunkom ili sličnim jer to onda više nije karbonara.

 

- Jaja trebate brzo umiješati i nemojte ih previše zagrijavati. Jaja se ne smiju zgrudati na temperaturi. Originalno, jaja su jedino vezivo u ovom jelu. Zato je jako bitno da se ne zgrudaju i ostanu u glatkoj formi. Kako nema pretjeranog zagrijavanja jaja, za ovo jelo koristite samo svježa i sigurna jaja. Ako niste sigurni u jaja i želite ih termički jače obraditi, koristite dodatak vrhnja koje će dodatno povezati tjesteninu.

carbonara

Sastojci

  • 350 g špageta
  • 100 do 200 g špeka
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 jaja
  • malo parmezana
  • sol, papar
  • dodatni sastojci mogu biti kosani peršin i 1 dl vrhnja za kuhanje

Skuhajte špagete al dente.

 

U tavi popržite slaninu dok ne pusti masnoću. Dodajte malo češnjaka.

 

U tanjuru vilicom umutite jaja.

 

Ocijedite tjesteninu i dodajte je na tavu sa slaninom. Tavu maknite s vatre i dodajte jaja. Tavu više ne vraćajte na vatru. Toplina tjestenine će dovoljno zagrijati jaja.

 

Pospite sirom i svježim peršinom te poslužite.

Piše: Sunčica P.