Omlet na starinski

Nisam se mogla odlučiti da li da ovaj recept nazovem palačinke sa šunkom, omlet ili uljevuše. Ovo jelo spada u sve od navedenog, ali mi je možda izraz omlet najbliži što ovo jelo zaista jest. Našla sam recept u najstarijoj kuharici na hrvatskom jeziku. To je Nova zagrebačka kuharica od Marije Kumičić iz iz oko 1900. godine. Bilo mi je zanimljivo čitati te recepte i upute s početka prošlog stoljeća. Nevjerojatno je koliko se promijenio jezik, način kuhanja, općenito stav prema hrani. Oko mi je palo na ovaj recept i učinilo mi se da bi to bila zgodna večera.omlet

Ovako taj recept izgleda u kuharici. Izraz uljevuše za palačinke je baš zgodan. Šteta što se nije zadržao. Dugo mi je trebalo dok sam shvatila da je skorup zapravo vrhnje. 

omlet

Sastojci

  • 6 jaja
  • 6 žlica kiselog vrhnja ( to bi bilo otprilike 2 dl vrhnja )
  • 3 žlice brašna
  • sitno rezana šunka

omlet

Bjelanjke istucite u snijeg. Spojite žutanjke, kiselo vrhnje, brašno i snijeg od bjelanjaka. Ova smjesa za palačinke je dovoljna za jedno 5 do 6 omleta. Na zagrijano ulje izlijte dio smjese tako da se već sam po sebi formira u manji krug. Dok je još odozgo mekano, pospite listićima šunke pa prevrnite. Servirajte na posteljicu od salate.

Piše: Sunčica P.