Pohani kruh

Kada u kući imate samo stari kruh i naravno niste stigli obaviti nabavku pa i nemate nekih namirnica, ovo jelo vas odlično spašava. Iako je jelo jednostavno, svima je po ukusu i možete ga napraviti u bezbroj varijacija. Na slici je jedna varijacija koja mi je bila posebno ukusna. Na pohani kruh sam dodala dimljenu šunku i pržene, bijele šparoge s ostacima kajgane koja mi je preostala od pohanog kruha.

 

Osnovni recept za pohani kruh je da na 3 šnite kruha ide jedno jaje, malo mlijeka i malo soli. Toga se držim, a sve ostalo variram. Koristim plitku, gusnatu tavu na kojoj se ništa ne lijepi i pohani kruh dobije finu, zapečenu boju. Obavezno pecite na maslacu.

pohani kruh

Sastojci

  • 3 šnite kruha
  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka
  • malo soli
  • dodaci: šunka, bijele šparoge

Zamutite jaja, mlijeko i blago posolite. Samo kratko umočite kruh. Previše natopljeni kruh nije ukusan. Brzo prebacite kruh na ugrijani maslac dok ne dobije lijepu, rumenu boju. Okrenite ga, a na ispečenu stranu stavite malo dimljene šunke. Na istoj tavi sam kratko popržila prutiće bijelih šparoga zajedno s ostacima kajgane koja je preostala od pohanog kruha.. Čim šparoge počnu dobivati boju, gotove su. Prebacite ih na šnite kruha i sve skupa vratite na gusnatu tavu (da se ne hladi) i tako poslužite.

 

Bijele šparoge su zaista ukusno povrće. Mesnate su i hrskave. Za razliku od zelenih šparog, trebate oguliti vanjsku koru. To je najlakše napraviti onim posebnim nožem za guljenje krumpira. Između zelenih i bijelih šparoga uvijek bih birala baš ove bijele. Rijetko se nađu na tržnicama i kada ih nađem, obavezno kupim. Za ovo jelo su kao stvorene!

Piše: Sunčica P.