Rižoto od šparoga

Ovo je jedan od najboljih rižota koji sam probala. Šparoge su odlična namirnica za rižota i odlično su popunile ovo jelo. Meso i njegova priprema je nešto što me posebno oduševilo. Prvi put sam isprobala mariniranje s medom. Ispalo je savršeno. Meso je dobilo finu, zlatno smeđu, ukusnu koricu. Svi okusi su se savršeno stopili i nadopunili. Vrhunski rižoto!

šparoge

Sastojci

  • 10-ak stabljika šparoga
  • 1 pileća prsa
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 200 g riže
  • 1 žlica meda
  • 2 - 3 žlice soja sosa
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica začina za wok
  • sol, papar

Rižu uvijek stavljam navečer namakati kako bi bila upotrebljiva idući dan. Pokazalo se da se ovim postupkom smanjuje količina toksina koji su prisutni u riži.

Istraživanja na europskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visoke razine arsena, pa se preporučuje rižu uvijek prethodno namakati i ispirati da se smanji vjerojatnost štetnih posljedica na zdravlje. Prethodnim namakanjem i ispiranjem nivo toksina se smanjuje i do 80%.

Idući dan najprije izrežite pileća prsa na kockice. Posolite, popaprite, stavite par žlica soja sosa, žlicu meda, žličicu crvene paprike i žličicu začina za wok. Sve dobro promiješajte i po mogućnosti ostavite da malo odstoji (nije nužno). Za to vrijeme pripremite povrće.

šparoge

Šparoge se pripremaju tako da odsiječete oko 2 cm od dna stabljike, kao na slici. To je upravo ono mjesto gdje šparoga puca na savijanje. Dio koji ne puca je stari, već odrvenjeni dio stabljike koji se reže i odstranjuje. Ipak šteta ga je baciti. Od tog dijela skhajte ljekoviti čaj. Također odstranite cvjetove šparoga. Njih treba dodati pred kraj kako se ne bi prekuhali. Narežite luk, mrkvu i stabljike šparoga.

 

Sada krenite spremati rižoto. Marinirano meso kratko pržite dok ne dobije rumenu boju. Izvadite ga van i na istom ulju pržite luk i mrkvu. Dodajte narezane stabljike šparoga i vratite meso. Dodajte iscijeđenu rižu i kuhajte podlijevajući s dovoljnom količinom vode. Kuhajte dok riža riža ne bude gotova pazeći da se ne prekuha. Nekoliko minuta pred kraj dodajte cvjetove šparoga.

Piše: Sunčica Pećnjak