Šparoge s holandezom
Šparoge sa umakom holandez je tradicionalno njemačko jelo. Sočni umak i jedinstvena aroma šparoga učinit će ga finim i brzim glavnim jelom ili idealnim predjelom za svečane prilike.
Sastojci
- 12 stabljika šparoga
- 12 mladih krumpira
- 12 šnita šunke
- 2 žličice soli i 1 žličica šećera
Umak holandez
- 4 žumanjka
- 250 g maslaca
- 50 ml bijelog vina
- 1 žličica senfa
- sol, bijeli papar
Priprema
Najprije stavite kuhati krumpir u slanu vodu. Šparoge operite. Bijelim šparogama strugačem očistite tanku kožicu. Stavite kuhati u vruću vodu koju ste začinili sa 2 žličice soli i 1 žličicom šećera. Bijele šparoge kuhamo oko 15 minuta, a zelene 10-ak minuta.
U posudi na paru dobro izradite žumanjke i vino. Dodajte malo bijelog papra, soli i uz stalno miješanje pjenjačom, podlijevajte rastopljenim maslacem. Na kraju dodajte malu žličicu senfa. Izmiješajte dok ne dobijete glatku svijetlu kremu. Holandez je gotov i stavite ga sa strane.
Šparoge umotajte u kriške šunke i slažite na tanjur. Uz to poslužite kuhani krumpir i umak holandez.
Piše: Sunčica Pećnjak