Šparoge s holandezom

Šparoge sa umakom holandez je tradicionalno njemačko jelo. Sočni umak i jedinstvena aroma šparoga učinit će ga finim i brzim glavnim jelom ili idealnim predjelom za svečane prilike.

šparoge

Sastojci

  • 12 stabljika šparoga
  • 12 mladih krumpira
  • 12 šnita šunke
  • 2 žličice soli i 1 žličica šećera
Umak holandez
  • 4 žumanjka
  • 250 g maslaca
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žličica senfa
  • sol, bijeli papar

Priprema

bijele šparoge

Najprije stavite kuhati krumpir u slanu vodu. Šparoge operite. Bijelim šparogama strugačem očistite tanku kožicu. Stavite kuhati u vruću vodu koju ste začinili sa 2 žličice soli i 1 žličicom šećera. Bijele šparoge kuhamo oko 15 minuta, a zelene 10-ak minuta.

holandez

U posudi na paru dobro izradite žumanjke i vino. Dodajte malo bijelog papra, soli i uz stalno miješanje pjenjačom, podlijevajte rastopljenim maslacem. Na kraju dodajte malu žličicu senfa. Izmiješajte dok ne dobijete glatku svijetlu kremu. Holandez je gotov i stavite ga sa strane.

Šparoge umotajte u kriške šunke i slažite na tanjur. Uz to poslužite kuhani krumpir i umak holandez.

Piše: Sunčica Pećnjak