Istarska pizza

Istarska pizza je posebna gurmanska pizza, vrlo specifičnog okusa. Pokupila sam recept iz nekog restorana i u zadnje vrijeme radim uglavnom ovu vrstu pizze. Radi se o tankom premazu tijesta s tartufatom koji daje taj specifičan okus i glavni je sastojak ove pizze. Taj sloj je ispod svih drugih slojeva i uopće se ne vidi, a daje tako specifičan okus. Dimljena šunka, naribana tikvica su također posebne odlike ove pizze. Bijele šparoge možete staviti ako imate, ali nisu nužne. Trenutno je sezona bijelih šparoga i one su odličan dodatak.

 

Na žalost većina tartufata na našem tržištu sadrže umjetne arome.  Bilo bi odlično kada biste mogli nabaviti tartufate bez umjetnih aroma ili čisto koristiti naribani crni tartuf. Pročitajte članak "Obmana u bočici s tartufima" o sastojcima tartufata. Bočice tartufata na tržištu su vrlo skupe, međutim ispostavilo se da se radi o svojevrsnoj obmani kupaca. Aroma koju osjećate uglavnom ne potječe ud tartufa nego od umjetne arome koja se dobiva od nafte. Jedino je pitanje da li želite nasjesti ili ćete tražiti prirodnije rješenje.

istarska pizza

Sastojci

  • osnovno tijesto za pizzu
  • ulje
  • 2 do 3 žličice  tartufate
  • domaća rajčica u umaku
  • sol, papar, bosiljak
  • dimljena šunka
  • ribana gauda
  • ribana tikvica
  • svježe šparoge (ako imate)

istarska pizza

Za izradu tijesta vidi članak. Kada imate spremno tijesto, dobro ga nauljite, sasvim malo premažite tartufatom kao na slici.

istarska pizza

Prelijte umakom od rajčice. Malo sve posolite i popaprite. Poslažite narezanu, dimljenu šunku, pospite naribanom gaudom, naribanom tikvicom.

istarska pizza

Ako imate bijele šparoge, možete i njih dodati. Bijelim šparogama treba oguliti tanku vnjsku opnu. To najlakše možete napraviti nožem za guljenje krumpira. Šparoge razrežite po pola i postavite na pizzu.  Ponovo malo posolite, popaprite i pospite sušenim bosiljkom. Stavite peći na 200 °C (donje pečenje + ventilator). Kad se zarumene rubovi, gotova je. Uživajte u bogatom, gurmanskom okusu.

istarska pizza

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14