Obmana u bočici s tartufima

Čini se da smo svi pali na foru kako poznajemo okus tartufa. Dovoljno je kupiti neku malu bočicu na bazi tartufa iz široke ponude koja se nudi na tržištu. Radi se o specijalnim delicijama na bazi tartufa, pakiranim u male bočice od kojih niti jedan ne košta manje od 70-ak kuna pa sve do 200 kn, prosječno oko 100 kn. Za toliku cijenu, pomislite da su u bočicama zaista sami tartufi ili bar većinskim udjelom. Na žalost, opet su nas dočekali. Tartufa tu ima najmanje, svega ima ali od tartufa su samo tragovi, neki postoci tipa 6%, 8%, 2% čak ima i 1%. Tu su šampinjoni, masline, ulje..., ali tartufi najmanje. Osim toga, ako ste čitali deklaraciju, sigurno vam je promakao zadnji sastojak na deklaraciji: AROME. Mislite da je taj sastojak beznačajan. Što ima u tome loše ako ima malo arome? Loše je to što vi mislite da osjećate tartufe, a zapravo osjećate najvećim dijelom aromu. To je ono što mi je osobno pokvarilo doživljaj ove dobre tržišne ideje s tartufima.

 

Ljudi se uglavnom zanesu i kad otvore bočicu i osjete zamamni miris gljiva, to je to! Odmah mislite da osjećate miris tartufa jer, naravno, pa kupili se bočicu na bazi tartufa. Ne, ne osjećate miris tartufa nego aromu. Prirodni miris tartufa, pogotovo crnog je puno, puno blaži. Aromu bijelog tartufa vrlo je teško izvući i sačuvati i enormno su skupi. Dakle, ono što osjećate kao miris tartufa je uglavnom dodana aroma nalik na miris bijelog tartufa.

Radi se o četiri do šest umjetnih spojeva koji se u deklaracijama predstavljaju kao aroma. Među njima je najvažniji i aromom najistaknutiji 2,4-ditiapentan. To je jednostavan kemijski spoj koji se dobiva iz nafte. Taj spoj čistoće "food grade" zadovoljava propise o dodacima prehrani. Uzmemo li u obzir činjenicu da je dovoljno dodati veoma male količine 2,4-ditiapentana kako bi se postigla aroma, a da se takav proizvod zatim može prodati dosta skupo, jasno je da proizvođači mogu ostvariti velike zarade.

 

Tartufate koje se prave i prodaju u Hrvatskoj i u svijetu uglavnom sadrže crne tartufe s dodatkom umjetne arome (umjetne arome nalik bijelom tartufu!), koja se koristi kao pojačivač okusa kako bi se uštedjelo na najskupljem sastojku. Kada je riječ o uljima, možemo biti sigurni da sadrže samo aromu, što znači isključivo umjetno stvorene kemikalije. Gotovo sve što možete kupiti za nevelik novac (ulja, tartufate, sirevi s "tartufima" i tjestenine s "tartufima" u običnim restoranima) zapravo su umjetne arome, u kojima komadi bezukusnog ljetnog crnog tartufa stoje samo za ukras kako bi kupac ili gost mislio da okus dolazi od njih.

 

Industrija utemeljena na tartufima je globalna i vrijedna milijarde eura i u porastu je. Mnogima sve ove činjenice i ne smetaju. Bitno je da imate miris i okus tartufa, pa makar i umjetan, po dostupnoj cijeni. Mnogi će nakon ovoga biti razočarani, svjesni da se ipak radi o svojevrsnoj obmani. Bitno je da ste svjesni kako stvari stoje, a onda sami izaberite što želite.

Izvor članka: Index.hr

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14