Godina gljiva

Ovogodišnje obilne kiše (2014.) nisu nikome donijele ništa dobro, međutim čini mi se da će ova godina ostati zapamćena po urodu gljiva. Šume su bile pune samoniklih vrsta. Bilo vrganja, lisičarki, crnih truba. Bio je i veliki urod smrčaka. Crne trube koje sam do sada rijetko viđala, bilo je u izobilju.

gljive

 

Gljive su gurmanska namirnica, pogotovo one šumske, samonikle. Cijenjene su zbog izuzetnog okusa. Cijene ih i zbog ljekovitosti. Bogat su izvor fosfora, kalija, magnezija i željeza, sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, tako da se preporučuju osobama s povišenim krvnim pritiskom. Sastoje se od 2-8% proteina, niskokalorične, a sadrže i velike količine niacina i drugih vitamina B kompleksa, kao i vitamine C, D i E. Dokazano je da su prirodno sredstvo u borbi protiv gripe i da jačaju imunitet, imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a pojedine vrste i antikancerogena svojstva.

 

Cijene šumskih gljiva također su posebne (astronomske) i teško ćete se odlučiti na kupnju. Zato je najbolje upoznati problematiku gljivarenja i postepeno se upustiti u potragu. To je dugačak put, ali pričinjava veliko zadovoljstvo, baš kao i svaki hobi. Kada sami uberete gljivu, onda ste sigurni da je svježa, jer je to važna činjenica. Vlastiti ulov, ma kako bio mali, ima puno veću osobnu vrijednost nego da to isto kupite. Nemojte ni pomisliti na gljivarenje bez da ste dobro proučili tematiku i konzultirali se. Mnogostruki oprez, strpljivost i postepenost su osobine koje zahtijeva ovaj hobi. Ako se ne vidite u ovom opisu, ne pristupajte gljivama! Zaista, to nije šala, savjete i upozorenja shvatite krajnje ozbiljno!

 

Postoje gljivarske zapovijedi koje uvijek morate imati na umu. Ove zapovijedi i naputke ćete naći u gotovo svakoj literaturi o gljivama (internetskoj ili papirnatoj), pa ih evo prenosim:

 

 • Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.
 • Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne košare.
 • Ne jedi sumnjive primjerke gljiva: premlade, prestare, promočene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.
 • Ne jedi gljive koje si dobio od "dobrog" samoukog poznavaoca gljiva.
 • Ne miješaj u košari jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
 • Nema ni jednog općeg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlučili od jestive.
 • Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne mijenjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.
 • Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne podgrijavaj jela od gljiva i ne drži gljive sirove ili pripremljene u hladnjaku. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.
 • Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konzultiraj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiraj na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.
 • Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmjenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.
 • Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»

Piše: Sunčica P.