Crne trube, trubače

Tržnice su prepune ovih crnih trubica i sigurno vam je pogled zapeo za ovu specifičnu vrstu. Ne treba biti nikakav poznavalac da biste prepoznali crnu trubu. Ova gljiva je jedinstvena i svi gljivarski priručnici će vam reći da ne postoji mogućnost zamjene. Oblik ljevkast i šupalj, poput trube, nema niti jedna druga gljiva. Boja je također vrlo jedinstvena: crna, crnosmeđa, ili crnosiva.  Eventualno, slično izgleda pepeljasta lisičica, ali je ona također jestiva.

 

Trubače rastu u vlažnim dijelovima bjelogoričnih šuma, najčešće bukovih. Rastu u skupinama i ako pronađete nalazište, velika je vjerojatnost da ćete napuniti košaru ovih gljiva. Ove godine ih je zaista bilo i svatko je mogao na jednostavan način doći do ove delicije. Pazite da nježno uberete gljivu bez da oštećujete micelij (slično korijenu), jer ćete iduće godine imati gljive na istom mjestu.

crne trube, trubače

Naravno, da sam otišla u potragu za ovom gljivom. U pola sata sam skupila dovoljnu količinu za večeru (oko 75 dkg). S obzirom da sam na relativno jednostavan način došla do ove sirovine, nisam se previše nadala kvaliteti. Međutim, sasvim krivi zaključak! Okus ove gljive je savršen. Pomalo slatkast, opojan, jednom rječju savršeno ukusan. Kažu da su sušene još bolje, ali meni je i ovo bilo savršeno. Postala sam pravi ljubitelj ove specifične, crne vrste gljive.

Kažu da ova gljiva ima antitumorno djelovanje, što vjerujem da je istina za sve jestive šumske gljive.

 

Gljivu sam spremila na sljedeći način i preporučujem ovo svakome!

Sastojci

  • oko 0,75 kg crnih truba
  • 1 žlica gustina
  • 4-5 režnja češnjaka
  • 2 dl bijelog vina
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, ulje
  • prilog: palenta, tjestenina, riža

 

Najprije operete gljive tako da skinete zaostale mrvice zemlje. Gljive perete brzim pokretima pod mlazom vode, nikako ih ne potapate. Prilikom pranja, trubice će i same pucati i kao takve ih ne morate dodatno rezati. Kratko popržite isjeckan češnjak i dodate pripremljene gljive. Dinstate na srednjoj vatri, sve dok ne ispari većina vode. Zatim dodate gustin i promiješate. Podlijete s vinom i dodate soli. Kratko pirjate i na samom kraju dodate 2 žlice vrhnja.

Umak koji ste dobili je umak savršenog okusa! Možete priložiti rižu, palentu ili tjesteninu. Vidjet ćete, ovog umaka vam nikad dosta!

trubače umak

Jedna od najukusnijh jela od crnih truba je pizza. Nisam vjerovala, dok nisam probala. Okus je fantastičan!!! Cijena ovih gljiva nije puno veća nego cijena šampinjona. Međutim razlika u okusu ovkve pizze je mnogostruko veća.

crne trube, trubače

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 4.83 (6 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/12