Zagorska juha

Ova krepka juha koja odlično paše za hladnije vrijeme. Puno je verzija zagorske juhe i gotovo da svaki restoran ima neku svoju "najoriginalniju". Od svih recepata ovaj mi najbolje odgovara. Sviđa mi se mali dodatak vinskog octa koji daje okusu točno ono da bude savršeno. U zagorsku juhu nikako ne stavljam mrkvu, ali mali dodatak koncentrata rajčice dobro pristaje ovoj juhi. Ako imate vrganje, juha postaje vrhunska. U doba vrganja sjetite se ove izvrsne juhe!

Sastojci

  • 2 - 3 krumpira
  • 1 žlica masti
  • 1 luk
  • 3 - 4 režnja češnjaka
  • mesnate slanine ili ljuće kobasice
  • 20 dkg šampinjona (vrganja, šampinjona ili kombinacija)
  • začini: crvena paprika, sol, papar, nasjeckani peršin
  • 2 žlice vinskog octa
  • žlica brašna za zgrušavanje
  • 1 kiselo vrhnje

zagorska juha

Na masti propržite luk, pa kad opusti dodajte usitnjeni češnjak i čim zamiriši, ubacite šampinjone. Ako imate slučajno suhe ili svježe vrganje, to će biti pun bolje od šampinjona. Nastavite dinstati dok tekućina ispari. Ubacite narezanu slaninu ili kobasicu (što vam više paše ili što imate). Dodajte krumpir izrezan na kockice i prelijte vodom da bude dva-tri prsta iznad krumpira.

Kada krumpir bude kuhan, napravite umak od vrhnja. U kiselo vrhnje umiješajte brašno, sol, papar i crvenu papriku pa to ulijte u juhu promiješajte. Pri kraju ubacite vinski ocat i usitnjeni peršin, prokuhajte još dvije minute i poslužite. Umjesto krumpira možete ubaciti sitne njokice.

Piše: Sunčica Pećnjak