Krem juha od celera

Jedna od najukusnijih povrtnih juha. Celer kao povrće je izrazito ukusno za juhe i umake, namirnica izuzetnog potencijala.  Karakteristična, bogata aroma oplemenjuje mnoga jela i postaje namirnica koju ne možete zamijeniti s niti jednom drugom. Negdje upotrebljavate korijen, a negdje list. Kako god upotrijebite, celer daje karakterističan pečat svakom jelu. Potrebno je samo imati znanje kako ovo povrće upotrijebiti na najbolji način. Ova juha je jedan od najuspjelijih načina upotrebe ovog povrća.

celer juha

Sastojci

  • 2 manja korijena celera
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 lovor lista
  • 1/2 l povrtnog temeljca
  • 4-5 žlica slatkog vrhnja
  • sol, papar

Priprema

Luk sitno narezati i dinstati na laganoj vatri. Dodati češnjak i lovor list. Celer očistite i narežite na tanke ploške i dodajte na dinsatnje. Lišće celera operite i također dodajte na dinstanje. Dodati povrtni temeljac i kuhati 10-ak minuta dok korijen celera ne omekša.

 

Štapnim mikserom izraditi smjesu i dodati potrebnu količinu vode za juhu. Vratiti juhu na štednjak i dodati potrebnu količinu soli, papra i slatko vrhnje.

 

Juhu možete servirati uz prepržene kockice kruha i posuti sjemenkama suncokreta, lana, sezama i slično. Vrhunska krem juha!

Piše: Sunčica Pećnjak