Juha od češnjaka

U ovoj juhi dominira luk. U sastav idu sve vrste lukova: običan luk, poriluk i puno češnjaka. Iako ide tako puno lukova, okus je izbalansiran, aromatičan...božanstven. Najukusnija krem juha koju sam probala. Jako je važno da sve odradite do kraja. Nemojte slučajno preskočiti izradu krutona ili koristiti kupovne. Trebate ih baš napraviti. Spoj kremaste, aromatične juhe i hrskavih, začinjenih krutona je ono što čini ovu juhu.

češnjak juha

Sastojci

Juha
  • 1 crveni luk
  • 1 veći poriluk
  • 2 cijele glavice češnjaka
  • 2 srednja krumpira
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica suhog timijana ili majčine dušice
  • maslinovo ulje
  • vezica sitno nasjeckanog peršina
Krutoni
  • maslinovo ulje
  • 6 šnita kruha za krutone
  • bosiljak, origano, češnjak u prahu pomiješani u istom omjeru
  • sol, papar

Priprema

Ogulite i nasjeckajte luk. Stavite na stranu. Ogulite režnjeve češnjaka i usitnite, ostavite sa strane. Poriluk operite i nasjeckajte, ostavite sa strane.

 

U lonac na srednjoj vatri dodajte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, poriluk i sušeni timijan. Ostavite da se dinsta, ali pazite da ne promijeni boju. Dodajte češnjak i smanjite vatru. Lagano kuhajte oko 15 minuta.

 

Dok se to kuha, ogulite i narežite krumpir na kockice pa dodajte u lonac zajedno s temeljcem. Začinite solju i paprom, lagano pirjajte 25 - 30 minuta.

 

Dodajte vrhnje, dobro izmiksajte štapnim mikserom izravno u loncu.

 

Za krutone jednostavno narežite kruh na kockice. Najbolji će biti neki bijeli kruh. Pospite krutone mješavinom origana, bosiljka i češnjaka u prahu. Fino posolite i pržite na maslinovom ulju, na laganoj vatri dok ne postanu rumeni i hrskavi. Što ih sporije pržite, to će postati hrskaviji.

 

Poslužite s krutonima i nasjeckanim peršinom.

Piše: Sunčica Pećnjak