Juha od vrganja

Vrganji su posebna namirnica, zato je i ova juha vrlo posebna. Što jednostavnija priprema, to bolje.

juha od vrganja

Sastojci

  • 2 glavice luka
  • vrganja koliko imate
  • žlica gustina (ili 2 krumpira)
  • peršin
  • sol, papar, ulje

Luk narežete na najsitnije moguće. Malo ga izdinstate i dodate narezane vrganje. Nakon što voda iz gljiva ispari, dodajete nešto što može zgusnuti juhu. Juhe od gljiva su ipak najukusnije u varijanti krem juhe. Za tu svrhu koristim gustin, a u zadnje vrijeme sam počela zgušnjavati s pire krumpirom. Krumpir, naravno, trebate prije toga skuhati, najbolje u kori, a zatim napraviti pire. Pire dodajete na gljive i dobro miješate.  Dolijete potrebnu količinu vode (koliko ima tanjura). Juhu kuhate oko 10-ak minuta. Čim vrganji dovoljno omekšaju, juha je gotova. Juhu začinite sa soli i nasjeckanim peršinom. Sigurno ćete primijetiti kako ova juha puno ukusnije nego kad koristite kupovne gljive.

Piše: Sunčica P.