Vrganji pizza
Ovo je prava gurmanska pizza. Najbolje pizze nemaju puno namirnica, a ovo jedna od takvih. Nema puno namirnica, ali one koje ima su kvalitetne. Trebat će vam jedan osrednji vrganj. Iako je cijena ove namirnice visoka, ipak na jedan vrganj se može zažmiriti. U podlozi sam koristila sam goveđu pečenicu.
Sastojci
- osnovno tijesto za pizzu
- goveđa pečenica
- čaša kiselog vrhnja
- naribana gauda
- 1 vrganj
- sol, papar
Goveđu pečenicu rasporedite preko tijesta. Goveđa pečenica ima puno jaču i ljepšu boju nego svinjska pečenica na koju smo navikli.
Pečenicu prekrijte vrhnjem i naribajte gaudu. Na ovaj bijeli sloj naslažite ploške narezanog vrganja. Ploške vrganja mogu biti rezane i deblje jer će se tako aroma vrganja jače osjetiti. Vrganjima prve klase i ne treba termička obrada, odnosno poželjna je što minimalnija termička obrada. Vrganje blago posolite i popaprite. Nakapajte ih maslinovim uljem. Stavite u pećnicu na 200 °C, 10 - 15 minuta, program donjeg grijača i ventilatora.
Gauda i vrhnje će se prilikom pečenja stopiti u svijetli sloj koji obavija ploške vrganja. Aroma vrganja se fino osjeti u mliječnom sloju, a ispod izviruje crveni sloj ukusne pečenice. Sočna, gurmanska pizza u kojoj ćete uživati!
Piše: Sunčica P.