Quiche Lorraine

Quiche Lorraine je najpoznatija francuska slana pita. Izvorno je nadjev za tu pitu bio vrlo jednostavan i radio se od dimljene slanine koja se prelila mješavinom vrhnja i jaja. Ribani sir je došao tek u kasnijim verzijama ove pite. Danas imate beskonačne varijacije nadjeva i sve ovisi o vašem ukusu, koja varijacija će vas privući.

 

Mene osobno najviše privukla varijacija s gljivama, porilukom i špekom. To je gurmanska varijacija kojoj nisam mogla odoljeti. Mnogi vole stavljati brokulu, tikvice, špinat i slično. Jako ukusan dodatak su orasi koji se sjeckani mogu posuti po vrhu, daju jako fini okus cijelom jelu. Odličan dodatak ovom jelu mogu biti sirevi jakih okusa poput gorgonzole, roqueforta i slično.

 

 Quiche Lorraine je jelo koje dopušta bezbroj varijacija, zato je uvijek novo i ne zastarijeva.

Quiche Lorraine

Sastojci

Tijesto
  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
Nadjev
  • 1 manji poriluk
  • nekoliko različitih gljiva (šampinjoni, vrganji, trube ..)
  • 100 g špeka ili šunke
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 1 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • malo soli, papra, muškatnog oraščića
  • 100 g naribane gaude ili sličnog sira koji se dobro topi

Quiche Lorraine

U brašno dodajte prstohvat soli i umijesite listiće omekšalog maslaca: Tijesto će izgledati poput mrvica. Dodajte hladne vode toliko da možete fino mijesiti. Tajna finog prhkog tijesta je da se maslac ne topi, a da opet bude dovoljno podatan da se može mijesiti. Nakon što ste kratko umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prianjajuću foliju i pustite da odleži 30 minuta u hladnjaku.

 

Obično radim duplu smjesu pa su na slici dvije kugle za dva kiša. Tijesto za drugi kiš držim u hladnjaku i onda za nekoliko dana napravim opet kiš, ali promijenim nadjev da nije dosadno.

Quiche Lorraine

Od jaja, vrhnja, mlijeka, soli, papra i malo muškatnog oraščića umutite preljev.

Quiche Lorraine

Narežite poriluk, gljive i šunku. Šunku režite na kockice.

 

Na malo maslaca popržite narezane sastojke. Špek će se otopiti, poriluk će opustiti, a gljive će pustiti svoje divne arome. Za nadjev je bitno da se ohladi prije stavljanja na tijesto.

Quiche Lorraine

Dok se nadjev hladi, oblikujte tijesto. Obično ga izvaljam na masnom papiru na dimenziju malo veću od zdjele. Zajedno s papirom prenesem ga na zdjelu i oblikujem kao na slici. Rubove posebno pazim da su lijepi i nešto viši od samog ruba zdjele.

 

Tijesto staviti peći na donju vodilicu s ventilatorom (program za prhko tijesto) oko 15 minuta na 180 °C. Pokrijte gornju stranu s folijom i stavite neki lonac u sredinu jer se tijesto napuhava i diže prilikom pečenja.

 

Quiche Lorraine

Nakon 15 minuta, rasporedite nadjev, zalijte preljevom i pospite naribanom gaudom. Pecite na isti način još oko 20 minuta dok se rubovi i sredina ne počnu rumeniti.

 

Ako servirate vruće, nadjev još neće biti dovoljno kompaktan. Zato pričekajte malo dok se pita ohladi. Uživajte!

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14