Grmača

lat. Armillaria tabescens

 

Nazivi: čupava grmača, grmica, grmovača ,grmačica, grmovačica, grmoščica, penjušica, gola puza, klukač

grmača

Opis  

Klobuk je žutosmeđe boje, mesnat, ispupčen, kasnije više raširen, širok 4-6 cm. Prekriven je sitnim, tamnim ljuskama koje se na tjemenu kasnije bradavičasto skupljaju i uzdižu, rub je valovit i za suhog razdoblja ispuca. Mnoštvo klobuka skupljeno je u istoj osnovi. Listići su gusti, široki, uži na krajevima, u početku su bijeli, kasnije su žutosmeđi. Spore su glatke, jajolike, bijele. Stručak je smeđ, u gornjem dijelu svjetliji, tanak, pun, vlaknast i tvrd, u donjem dijelu malo zadebljan, uvijen, naraste do 10 cm visine, promjer je oko 1 cm. Vjenčić nedostaje. Meso je bijelo, u donjem dijelu stručka crvenkasto, tanko, ugodnog mirisa i okusa.

grmača

grmača

grmača

Stanište  

Raste ljeti i početkom jeseni u velikim buketima iz zajedničke osnove. Može biti vrlo česta. Staništa su bjelogorične šume i parkovi gdje raste na trulom drvu, na korijenju i panjevima.

 

Boja klobuka je žućkastosmeđa poput kože, meda, sve do crvenkastosmeđe. Prema staništu sad svjetlija sad tamnija, u sjeni i ispod lišća ili za kišnog vremena bude blijedo žućkasta poput kiselog vrhnja sa crvenkastim daškom. Čak boja ovisi i o panju na kojem raste. Ako je na panju šljive, bit će tamnija dok će na trupcu oraha biti svjetlija.

 

Grmača je naša vrlo poznata gljiva, međutim, postoji čitava zbirka narodnih naziva, osobito na tržnicama gdje se prodaje. Zamjenjuje se jestivom puzom (lat. Armillaria mellea) koja ima trajan prsten na stručku i mnogo je kompaktnija i većih dimenzija; također se zamjenjuje panjevčicom (lat. Pholiota mutabilis) koja ima na stručku slabašan prsten, a raste u višim predjelima (Gorski kotar, Sljeme) na bukovim panjevima. Ne postoji nikakva opasnost od zamjene s otrovnim gljivama.

Upotreba

Grmača je gljiva naših krajeva, raste u cijeloj Hrvatskoj. Grmača je jestiva gljiva odlične kakvoće, a možemo je pripraviti na juhu, paprikaš, pirjati, na umak, a odlična je i ukiseljena te kao ekstrakt. Koristite je kao i ostale gljive, ali je obavezno termički obradite. Koristite klobuke jer su stručci prilično žilavi. Eventualno možete koristiti bijeli dio stručka. Termičkom obradom gljiva gubi svoj volumen i postaje tamnija. U doba kada ima grmača, dobra je ideja koristiti je za pizzu kao na slici.

grmača

Piše: Sunčica P.