Rudnjača ili poljska pečurka

lat. Agaricus campestris

 

Nazivi: poljska pečurka, livadna pečurka, poljski šampinjon, kupljenac, pečurica, pečurčica

pečurka

Opis  

Rudnjača ili poljska pečurka (Agaricus campestris L.) je vrsta jestive gljive iz porodice pečurki (Agaricaceae). Klobuk je bijel do svijetlosmeđ, mesnat, u početku je polukuglast, kasnije postane plosnat, gladak je ili malo ljuskast, širok 5-12 cm. Listići su gusti, slobodni, u početku svijetlosmeđi, polako mijenjaju boju u crvenkastu, a naposljetku kada spore sazre tamnosmeđi su do gotovo crni. Stručak je bijel, pun, valjkastog oblika, gol, visok 3-8 cm, širok 1-2 cm. Ima kožasti, bijeli vjenčić koji kasnije lako otpadne. Meso je čvrsto, debelo, bijelo, na prerezu malo crvenkasto, ugodnog mirisa i okusa. 

Mogućnost zamjene

Gljive ovog roda su uglavnom jestive, ali postoje i otrovne vrste kao na primjer otrovna pečurka (lat. Agaricus xanthoderma Gen.). Treba je znati razlikovati od drugih primjeraka jer pokraj poljske pečurke nerijetko se mogu naći čitave grupe otrovne karbolove pečurke (A. xanthoderma), a koja se od poljske pečurke razlikuje po tome što na mjestu reza poprima intenzivnu žutu boju koja se brzo gubi.

 

pečurka

Stanište

Stanište nalazi  na zemljištu koje je gnojeno, te na livadama, pašnjacima a posebno bogato raste nakon sušnog ljeta. Prvi primjerci pojavljuju se već od svibnja pa do listopada.

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Može se jesti i sirova. Odlična je za sušenje, izradu svih vrsta jela od ragua do pizze. Ukusna je i svojim odličnim okusom znatno podiže kvalitetu i okus jela.

pečurka

pečurka

Piše: Sunčica P.