Smoothie od mišjakinje i drugih proljetnica

Mišjakinja je idealna za proljetnu okrepu u svježe izrađenim sokovima. Ima sočno, svijetlo zeleno lišće prepuno minerala i vitamina. Najbolje okrepljuje organizam nakon zime i jedna je od najranijih  proljetnih biljaka koju ćete sresti u svom vrtu nakon iscrpljujuće zime. Raste u pravom trenutku kad je najviše trebate. Zeleno okrepljujuće povrće već imate u vrtu, a da ga niste ni posijali niti ga trebate čekati da naraste. U prirodi su stvari upravo takve i to je ono što zadivljuje.

 

Druge proljetne biljke kao što je maslačak su izrazito zdrave i bitne za proljetnu obnovu organizma. Ono što je kod maslačka nezgodno je da daje pomalo gorkasti okus soku i ružnu tamno zelenu boju. Zato je kombinacija sa mišjakinjom izuzetno važna. Mišjakinja daje lijepu svijetlo zelenu boju koja dugo traje i ne oksidira. Sok od ove biljke možete duže držati u čaši i dugo će ostati lijep i privlačan. Velika količina vitamina C i drugih antioksidansa određuje ovakvo ponašanje ovog soka.

 

Osim izgleda, jedna druga biljke bitno doprinosi okusu soka. Mala grančica tek iznikle mente dat će prefin miris i okus. Menta je jaka te ne smije prevladati. Dovoljno je staviti jednu malu grančicu ove biljke.

 

Kada koristim zelene biljke, obavezan sastojak soka je limun kako bi sok što manje oksidirao. Jabuka i banana daju ugodan voćni okus.

mišjakinja i maslačak

Vile informacija o mišjakinji vidi ovdje.

Sastojci

  • stručak mišjakinje
  • listovi maslačka 
  • 1 grančica mente
  • 1 limun
  • 3 jabuke
  • 1 banana
  • 3 čaše vode

Ovo je obično količina za 4 čaše soka.

mišjakinja i maslačak

Operite mišjakinju i ostale biljke u dvije vode.

mišjakinja i maslačak

Voće očistite. Jabukama ne morate guliti koru i koštice. To su sve dobro došli sastojci za sok.

mišjakinja i maslačak

Predivan svijetlo zeleni sok koji dugo ostaje svjež. Najbolja okrepa za ujutro.

mišjakinja i maslačak

Sok je toliko fotogeničan da ne čudi koliko sam ga fotkala :)

Piše: Sunčica P.