Maslačak smoothie

U proljeće svi žele detoksicirati organizam, skinuti višak kilograma i obnoviti organizam vitaminima i mineralima. Lišće maslačka je upravo idealno za to. Poanta zdravih smoothija je upravo da slijede sezonu kada je određena biljka najjača i najzdravija. Ta biljka onda postaje glavni sastojak jutarnjeg napitka. Mislim da je pogrešan stav miješati u smoothie puno sastojaka. Cilj je napraviti recept koji koristi što manje sastojaka koji se iz nekog razloga dopunjuju i potpomažu. U ovom slučaju lišće maslačka je glavni sastojak. Lišće maslačka ima pomalo gorak okus. Gorka tvar taraxacin je upravo ljekoviti dio ove biljke. Da biste lakše konzumirali lišće maslačka, u receptu je potrebna jabuka koja uvijek ublažuje i poboljšava okuse. Limun dodajem skoro u svaki recept jer sprečava prebrzu oksidaciju i zbog ljekovitosti je uvijek poželjan sastojak. Kako limun ne bi pridobio svojom kiselinom, uvijek stavljam i žlicu meda. Ako želite obogatiti okuse, dodajete sjemenke. Tada je smoothie bogatiji nutrijentima i gotovo postaje obrok. Gotovo svako jutro radim ovaj sok. 

 

Niti jedna kultivirana vrsta povrća ne može se mjeriti s ljekovitošću divlje biljke. Zato ovaj smoothie ima izuzetnu vrijednost. Gotovo da nema bolesti koju ova gorkasta trava ne liječi. Maslačak čisti tijelo, probavni sustav, potiče i uravnotežuje cjelokupni metabolizam. Posebno pomaže u problemima s jetrom i žuči. Sve dobrobiti maslačka pročitajte u ovom članku.

maslačak smoothie

Sastojci koje stavljate u blender:

  • 2 busena maslačkovog lišća i pupoljaka
  • 2 jabuke
  • 1 limun
  • 1 žlica meda
  • 2 - 3 žlice chia sjemenki
  • vode koliko trebate

Najprije u blender stavim chia sjemenke zajedno s vodom i otapam ih 15 - 20 minuta. Chia sjemenke brzo bubre i zgušnjavaju napitak. Chia obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, a također sadrže značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. To je superhrana i idelano je za dodavanje u ovakve napitke. Dok se chia sjemenke otapaju, naberete par busena maslačka ostavljajući korijen. Ako jabuke nisu špricane, koristite ih cjelovito, zajedno s korom i košticama. Koštice su izuzetno ljekovite, a blender vam omogućava da koristite njihovu ljekovitost. Dodajte limun i med jer sok od maslačka brzo oksidira. Popijte sok što prije!

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/27