Mišjakinja

lat. Stellaria media

 

Narodni nazivi: crijevac, crevac, črevec, ptičja trava, mišje uho.

 

Ovo je jestiva i ljekovita biljka, puna vitamina i minerala. Danas mnogi mišjakinju (lat. Stellaria media) smatraju samo dosadnim i invazivnim korovom. Upravo sada kada ljudi osjećaju proljetni umor koji je zapravo posljedica nedostatka vitamina nakon zimske prehrane, mišjakinja već neko vrijeme buja na vrtovima. Naime, ona najbolje uspijeva u rano proljeće i kasnu jesen. Stoga, iako mnogi tek čekaju da posiju svoje povrće, činjenica je da već oko vas raste već i sada puno toga jestivoga.

mišjakinja

Naziv cijevac potječe od činjenice da starija biljka ima končasto "crijevo" u stabljici i tad nije više ukusna  za jelo, a ptičja trava se naziva jer ptice volje njene sjemenke, ali i mlade izbojke. Latinski naziv ove biljke potječe od riječi stella, što u prijevodu znači zvijezda jer cvijet mišjakinje podsjeća na zvijezdu.

 

Mišjakinja je indikator humusnog tla, ujedno i biljka koja potiče stvaranje humusa. Svojim sočnim zelenim lišćem radi hlad na zemlji na kojoj raste. Zemlja ispod nje postaje sve bogatija i polako se pretvara u humusnu. Ova nježna biljka, vjerojatno svojim mirisom, tjera ostale korove oko sebe pa čak i piriku.

Upotreba

Biljka se može koristiti svježa, sušena i prah od sjemenki koji se koristi kao začin. Mladi izdanci biljke imaju okus po mladim klipovima kukuruza, a takav im je i miris. U rano proljeće, od mladih izbojaka mišjakinje možete napraviti ukusnu salatu s mješavinom ostalog divljeg samoniklog bilja, a također ju možete koristiti u kašastim zelenim sokovima. Njeno mlado lišće možete pripremati kao špinat i kombinirati zajedno sa špinatom.

mišjakinja

Ljekovitost

Mišjakinja se upotrebljava tijekom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti. Pokazala se uspješnom u liječenju bolesti pluća i dišnih puteva, poput astme, tuberkuloze, bronhitisa, kašlja... Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože. Ova je biljka, naime, pokazala velik uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana. Pripravak od mišjakinje dobar je i za ispiranje očiju u liječenju upala oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova.

10.03.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/17