Nar napitak
Rijetki su oni koji imaju strpljenja jest nar kao voće i strpljivo prebirati koštice. To je najbolji način, ali danas uglavnom nitko nema vremena. Zato je najlakši način konzumacije nara kroz blender. Dobra strana ovog recepta je baš u tome što blender usitni koštice i time su one puno prihvatljivije za probavu. U tvrdim košticama nara se nalaze najdragocjeniji sastojci ovog voća. Jedan od njih je i punicična kiselina. O ljekovitosti pročitajte više ovdje. Napitak popijete i možete brzo odjuriti na posao.
Sezona nara je ujedno i sezona domaćih limuna, tako da je limun obavezan sastojak.
Sastojci koje stavljate u blender:
- 1 domaći limun
- 2 jabuke ili kruške
- 1/4 nara (nar je obično velik i četvrtina te voćke bude sasvim dovoljna)
- žlica meda
- 3 čaše vode
Priprema
Najprije ostružete koricu limuna u posudu blendera. Preostalu bijelu koricu oljuštite i to je jedini dio voća koji bacate. Grubo narežete dvije jabuke ili kruške i zajedno s košticama i korom ubacite u blender. Koštice i kora su najkvalitetniji sastojci i zato se trudite koristiti organsko voće koje nije špricano. Na kraju dodate sjemenke od četvrtine nara. Ostatak nara jednostavno pospremite u hladnjak za idući dan. Napitak napravim sa 2-3 čaše vode. Nakon rada blendera, dobijete gusti napitak. Količina bude dovoljna za 4-članu obitelj i najbolji obrok za početak dana.
Piše: Sunčica P.