Nar, lijek novog doba

nar

Na tržnicama je u jesen i većim dijelom zime prisutan nar. Ne zaobilazite ga, jer je to lijek novog doba. Konzumiranje ovog voća popravit će vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje.

 

Ljekovitost nara poznata je već stoljećima. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. U zadnje vrijeme znanost je pokazala veliki interes upravo za to voće. I to ne bez razloga...

 

Djeluje antibakterijski. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je  Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

 

Djeluje antikancerogeno. Dokazan je pozitivan učinak kod raka dojke, prostate , pluća. Antikancerogeni učinak povezan je sa antioksidativnim učinkom nara. Sok od nara ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Antioksidansi djeluju protiv štetnog utjecaja  slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Nar jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. U tom kontekstu se spominje punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sustavu i tako osnažuje organizam u obrani od karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja te alergijskih reakcija na hranu. Preporučuje sea svim ljudima koji imaju disbalans lipida kolesterola u krvi.

 

Ulje sjemenki osobito blagotvorno djeluje na kožu i zbog toga ga kozmetika uvelike koristi. Ulje nara značajno usporava starenje kože i sprečava nastajanje bora. Ovo ulje se može pronaći u zadovoljavajućim koncentracijama samo u najluksuznijoj kozmetici. Koristi se kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti, kao i kod opuštene, umorne zrele kože s borama. Značajan učinak kod problematične kože s upaljenim aknama.

Nar je dobar za zube, jer sprječava nastajanje zubnih naslaga.

Upotreba i uzgoj

Kao i sve plodove iz prirode, nar je najbolje jesti u svježem obliku. Nar je vrlo zahvalan jer ima čvrstu opnu koja dobro čuva plod i zato dobro podnosi transporte. Osim toga plod može trajati i do mjesec dana (ako ga čuvate na hladnom i tamnom mjestu). Voće za poželjet! Mnogi će ovom voću prigovoriti tvrde koštice. Nemojte zaboraviti da se najvrjedniji sastojci nalaze upravo u sjemenkama. Zato nikako ne bacajte koštice. Vidi recept sa strane.

Nar možete razmnožiti na dva načina: reznicama ili iz sjemenki. Reznice uzmite negdje među granama (nemojte birati one blizu debla ili na samim vrhovima). Reznicu zasadite u poseban lonac koristeći hormon za zakorjenjivanje. Ovo je možda najlakši način da dobijete mladicu. Možete pokušati i iz sjemenki. Sjemenke posušite i zasadite u malo zemlje. Zemlju održavajte vlažnom (ne mokrom). Biljčice će niknuti za oko dva tjedna. Biljke držite na osunčanom mjestu i pustite da se razviju do 60cm (oko 2 mjeseca) kada će biti zrele za vanjsku presadnju. Nar je biljka koja voli toplu i sunčanu klimu, ali bitno je navodnjavanje. Ako ste u toplijim krajevima, obavezno sadite i razmnožavajte ovu biljku. Dobra vijest je da ova biljka ipak donekle može trpjeti hladnoću (oko -15), zato postoje neke šanse da je zasadite i u kontinentu. Naravno, obavezno birajte zaklonjena i dobro osunčana mjesta.

Piše: Sunčica P.